Sărbătoare Calendar Ortodox 13 aprilie 2023: Ce nu este bine să faci în Joia Mare

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 11 ian 2024, 01:05

Sfânta și Marea Joi, sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Sursa: Colaj Kanal D/foto Mitropolia Banatului; Ziarul Lumina

Calendar Ortodox 13 aprilie 2023. Sfânta și Marea Joi, sărbătoare pentru creștinii ortodocși.

Calendar Ortodox 13 aprilie 2023. Joia Mare, cunoscută și ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră, este închinată celor patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea din Grădina Ghetsimani; şi începutul Pătimirilor prin vinderea Domnului de către Iuda Iscarioteanul. Ce nu este bine să faci în Joia Mare și ce rugăciune se rostește joi, 13 aprilie 2023? 

Citește și: Calendar Ortodox 12 aprilie 2023: Sărbătoare cu cruce neagră în Sfânta și Marea Miercuri. Rugăciunea care te ferește de boală și de toată răutatea

Calendar ortodox 13 aprilie 2023. Joia Mare 

Calendar ortodox 13 aprilie 2023. În Joia Mare, Mântuitorul Iisus Hristos a predat Apostolilor Taina Sfintei Euharistii, care se săvârșește de atunci și până astăzi în biserică în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

„Mântuitorul Hristos, serbând cu anticipație Paștile Legii Vechi, joi seara, a împlinit Legea, dar în același timp a desăvârșit‑o, dând Bisericii Paștile cele noi, și anume Sfânta Împărtășanie. Mântuitorul Hristos instituie Taina Sfintei Euharistii în care El va fi prezent de acum în biserică în chip vizibil. Alături de prezența Sa prin Duhul Sfânt, El este cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacului și sub chipul pâinii și al vinului sfințite la Dumnezeiasca Liturghie în sfânta biserică.

De aceea, Mântuitorul Hristos dă Apostolilor separat pâine și separat vin, pentru a arăta că El se pregătește spre jertfa cea de bunăvoie pentru mântuirea noastră. Așadar, chipul în care Hristos ne‑a predat aceste taine ne arată de la început jertfa Sa”, a explicat părintele arhimandrit Chiril Lovin, citat de ziarullumina.ro.  

Sărbătoare 13 aprilie 2023. Scoaterea Sfintei Cruci 

Sărbătoare 13 aprilie 2023- Joia Mare. Scoaterea Sfintei Cruci este un moment solemn, de adâncă durere și tristețe. Această Cruce se scoate din Sfântul Altar de către preot numai la Denia din Joia Mare (Utrenia Vinerii Patimilor), după citirea Evangheliei a V-a a Sfintelor Patimi, la antifonul al XV-lea. Se scoate din Sfântul Altar pe ușa dinspre miazănoapte, fiind purtată pe umeri de preot, închipuindu-L pe Mântuitorul, Care Și-a dus Crucea.

Se așază în mijlocul Bisericii, cântându-se Troparul Răstignirii, potrivit doxologia.ro

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: La ce oră încep Deniile din Săptămâna Mare 2023?

Ce nu e bine să faci în Joia Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții

În Joia Mare, oamenii merg la biserică pentru a se spovedi și împărtăși.

Vopsitul ouălor roșii se face in Joia Mare. 

Potrivit datinei, nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va rămâne leneș tot anul.

Se spune că dacă doarme o femeie în Joia Neagră, va veni Joimărița care o va face incapabilă de lucru tot anul.

În credința populară această zi este termenul final când femeile trebuie să termine de tors cânepa

În Joia Mare se fac focuri în curtea casei, pentru ca morții să se poată încălzi. Focul din Joia Mare se face aprinzând pentru fiecare mort câte o grămăjoară ca să fie și ei luminați pe lumea cealaltă

Joi, pe 13 aprilie 2023 se duc la biserică băuturi și mâncăruri, care se sfințesc și se dau de pomana pentru sufletul morților. 

Joia Mare 2023. Rugăciune 

Evanghelia după Ioan, Cap. 17 –  Rugăciunea lui Iisus în Grădina Ghetsimani, cea mai puternică rugăciune care se rostește în Joia Mare

  1. Acestea a vorbit Iisus şi, ridicând ochii Săi la cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească.
  2. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui.
  3. Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.
  4. Eu Te-am preaslăvit pe Tine pe pământ; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârşit.
  5. Şi acum, preaslăveşte-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuţi, cu slava pe care am avut-o la Tine, mai înainte de a fi lumea.
  6. Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tăi erau şi Mie Mi i-ai dat şi cuvântul Tău l-au păzit.
  7. Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine;
  8. Pentru că cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit şi au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieşit, şi au crezut că Tu M-ai trimis.
  9. Eu pentru aceştia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt.
  10. Şi toate ale Mele sunt ale Tale, şi ale Tale sunt ale Mele şi M-am preaslăvit întru ei.
  11. Şi Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt şi Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem şi Noi.
  12. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău, pe cei ce Mi i-ai dat; şi i-am păzit şi n-a pierit nici unul dintre ei, decât fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura.
  13. Iar acum, vin la Tine şi acestea le grăiesc în lume, ca să fie deplină bucuria Mea în ei.
  14. Eu le-am dat cuvântul Tău, şi lumea i-a urât, pentru că nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume.
  15. Nu Mă rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzeşti pe ei de cel viclean.
  16. Ei nu sunt din lume, precum nici Eu nu sunt din lume.
  17. Sfinţeşte-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul.
  18. Precum M-ai trimis pe Mine în lume, şi Eu i-am trimis pe ei în lume.
  19. Pentru ei Eu Mă sfinţesc pe Mine Însumi, ca şi ei să fie sfinţiţi întru adevăr.
  20. Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor,
  21. Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.
  22. Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem:
  23. Eu întru ei şi Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârşiţi întru unime, şi să cunoască lumea că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.
  24. Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia pr care Mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care Mi-ai dat-o, pentru că Tu M-ai iubit pe Mine mai înainte de   întemeierea lumii.
  25. Părinte drepte, lumea pe Tine nu te-a cunoscut, dar Eu Te-am cunoscut, şi aceştia au cunoscut că Tu M-ai trimis.