Pască fără aluat: o rețetă simplă pe care oricine o poate prepara

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 apr 2023, 08:32

Pasca este nelipsită de pe masa de Paște a românilor

Sursa: PixaBay

Pască fără aluat. Pasca este nelipsită de pe masa de Paște a românilor, iar gospodinele aleg rețetele tradiționale, gătite de-a lungul generațiilor.

Pască fără aluat. Deși tradiționala rețetă de pască este cea pe care majoritatea gospodinelor o pregătesc, pasca fără aluat este varianta mai simplă, cu un gust la fel de impresionant. Iată cea mai simplă rețetă de pască fără aluat pe care oricine o poate prepara.

Citește și: Masa de Paște 2023: Ce alimente putem include în meniu?

Când se prepară Pasca fără aluat?

Potrivit tradiției românești, pasca și cozonacii se gătesc în Joia Mare sau în ziua de sâmbătă, înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Pasca face parte dintr-un ritual evreiesc. Obiceiul este de a consuma carne de miel cu pâine nedospită și cu ierburi amare pentru a reaminti de greutățile prin care au trecut în timpul robiei egiptene. Astfel, la Cina cea de Taină, Iisus Hristos alături de Apostolii săi au mâncat carne de miel cu pâine, pasca fiind echivalentul acesteia.

Pasca trebuie tăiată în bucățele și dusă la biserică pentru a fi sfințită, iar aceste bucăți de pască trebuie să fie păstrate de credincioși deoarece se crede că au puterea de a alunga bolile și necazurile. Pregătirea acestor preparate face parte din tradiția din Săptămâna Patimilor, astfel credincioșii le prepară în Joia Mare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Rețetă de drob de miel sau de pui: Cum se prepară?

Rețetă simplă de pască fără aluat pe care orice o poate prepara 

Ingrediente:

  • 1 kilogram de brânză de vaci (de preferat ca brânza să fie cât mai cremoasă)
  • 6 ouă 
  • 150 g zahăr
  • 250 ml lapte
  • 150 g unt topit
  • 4 linguri de griș
  • 4 linguri de făină
  • 100 de grame de stafide 
  • 150 de grame de zahăr
  • Esență de vanilie, sau semințe de la o păstaie de vanilie
  • O jumătate de linguriță de sare

Mod de preparare:

Această rețetă este foarte simplă, poate fi realizată de oricine, iar gustul ei îi va surprinde și pe cei mai pretențioși. Mai întâi, batem ouăle și zahărul într-un castron mare. Apoi adăugăm brânza de vaci și laptele și amestecăm bine. Adaugăm apoi untul topit, laptele, grișul, făina, sarea și vanilia și amestecăm bine. La final se adaugă stafidele. Așezați întreaga compoziție pe o tavă rotundă unsă cu unt și tapată cu făină sau o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și puneți tava cu amestecul de Paște. Se lasă la cuptor timp de 1 oră. Lăsam pasca să se răcească înainte de a o tăia. 

Citește și: Paștele 2023: Meniu complet pentru masa de Paște. Ce alimente pregătim în această perioadă

Sursa: a1.ro, wowbiz.ro