Cozonacul este prezent pe mesele românilor la orice sărbătoare, iar deși acesta a fost reinterpretat în foarte multe feluri, rețeta din copilărie este mereu cea pe care pofticioșii o aleg. Iată o rețetă de cozonac care se desface felii ca la mama acasă.
Citește și: Rețetă salată de boeuf pentru Paște 2023. Cele mai frumoase modele de ornat
Rețetă de cozonac care se desface felii ca la mama acasă
Cozonacul este considerat un preparat tradițional românesc, nelipsit de pe mesele de sărbătoare, însă acesta se găsește și sub alte denumiri, pe mesele străinilor. În Italia acesta este „panettone”, iar la vecinii bulgari, cozonacul este denumit „kozunak”. Cozonacul este o pâine dulce, la care trebuie să adăugăm mirodenii şi lapte, ouă, nucă, stafide şi fel de fel de umpluturi. Iată care este celebra rețetă de cozonac care se desface felii ca la mama acasă.
Ingrediente:
Aluat:
-
1 kilogram de făină
-
70 de grame de drojdie
-
300 de grame zahar
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
-
4 ouă
-
200 ml ulei
-
500 ml lapte
-
un praf de sare
-
1 lingură de esență de rom
-
1 pliculeț de zahăr vanilat
-
coaja rasă de la o lămâie
Umplutură:
-
100 ml lapte
-
100 de grame de nucă
-
50 de grame de cacao
-
puțin ulei
-
100 de grame de rahat
-
100 de grame de stafide
-
susan și mac
Mod de preparare:
Primul pas pe care trebuie să îl faceți este să frecați cu o linguriță de zahăr și adăugați lapte călduț, după care trebuie să lăsați la fermentat amestecul timp de 20 de minute. Între timp amestecați laptele rămas cu zahărul, ouăle, sarea, zaharul vanilat și esența de rom. Luăm drojdia și o amestecăm alături de făină și un praf de sare, după care putem începe să o frământăm până vom avea un aluat moale și pufos.
La sfârșit va trebuie să adăugăm uleiul și se amestecă până se încorporează tot, după care îl acoperim cu un prosop pentru a crește, până își dublează volumul. Următorul pas trebuie să ungem formele cu ulei, după care se realizează umplutura. Rahatul trebuie să îl tăiem fâșii, nuca trebuie fărâmițată, iar stafidele se pun la hidratat în puțin lapte cald amestecat cu esența de rom. Cacaua o vom amesteca cu puțin ulei, până se formează o pastă.
Aluatul ar fi trebuit să își dubleze mărimea, după care îl împărțim în patru bile, din care vor ieși doi cozonaci. Ungem masa cu puțin ulei și întindem cele patru bile în patru dreptunghiuri, în care începem să adăugăm cacaua, rahatul, nuca, stafidele, după care se rulează. După ce toate patru sunt rulate, începem să împletim câte două, însă avem grijă la capetele și nu uităm să le băgăm puțin sub compoziție.
Cozonacii se pun în forme și se pun la copt în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, aproximativ 45 de minute.
Citește și: Pască fără aluat: o rețetă simplă pe care oricine o poate prepara
Secretele unui cozonac reușit
Cozonacul este un preparat ce ne poate da bătăi de cap, mai ales dacă nu obișnuim să îl gătim, însă acestea sunt câteva secrete pentru un cozonac reușit, pentru care prietenii și membrii familiei vă vor felicita. Ingredientele trebuie să fie proaspete și calitative pentru ca preparatul să iasă foarte bine, iar acestea trebuie să fie ținute la temperatura camerei înainte de a începe gătirea cozonacului. Este de preferat să folosim doar ouă de găină deoarece ouăle de rață sau de gâscă sunt prea dense și nu vor lăsa aluatul să crească pufos. Laptele trebuie să fie cât mai gras deoarece grăsimea frăgezește aluatul.
Dospirea aluatului este esențială pentru un cozonac ca la mama acasă. Aluatul trebuie lăsat la dospit într-un loc cald și fără curenți de aer, iar cel mai bun mod de a îl acoperi pentru a își dubla volumul, trebuie să îl acoperim cu o pungă de plastic pentru a nu se usca aluatul și a se păstra o temperatură constantă.
Citește și: Cât timp se fierb ouăle de Paște, înainte de a le înroși?
Surse: bucutaras.ro, lecturisiarome.ro