Se spală rufe în Sâmbăta Mare? Iată ce spune Biserica Ortodoxă

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 ian 2024, 00:40

În Sâmbăta Mare gospodinele pregătesc majoritatea preparatelor de Paște, termină curățenia și au grijă să pregătească hainele noi pentru cele trei zile de sărbătoare.

Sursa: pixabay.com

În tradiția ortodoxă, în Sâmbăta Mare se spune că Iisus a fost îngropat, iar credincioșii se pregătesc de Învierea sa. Se spală sau nu rufele în această zi?

În Sâmbăta Mare gospodinele pregătesc majoritatea preparatelor de Paște, termină curățenia și au grijă să pregătească hainele noi pentru cele trei zile de sărbătoare, dar oare se spală în această zi?

Se spală sau nu în Sâmbăta Mare?

Sâmbăta Mare este ultima zi dinaintea marii sărbători a Paștilor, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărurilor, să facă curat prin încăperi şi să facă ultimele retușuri la hainele noi pe care cei din familie urmează să le îmbrace în zilele de sărbătoare.

Tot în această zi, tinerii și adulții se duc la biserică să se spovedească și să se împărtășească.

Mulți credincioși se întreabă dacă pot spăla în Sâmbăta Mare. Potrivit preoților, în această zi se poate spăla și se pot pregăti hainele pentru Sărbătoarea Învierii Domnului.

Citește și: Slujba de Înviere 2023: La ce oră se ia Lumina Sfântă?

Ce alte tradiții se mai păstrează în Sâmbăta Mare

Seara, în toate bisericile ortodoxe,  se oficiază slujba de Înviere. La slujba de Înviere credincioșii participă în număr foarte mare. Fiecare gospodină aduce cu ea un coș plin cu bucate ce urmează a fi sfințite, pe care la sfârșitul slujbei, le va împărți oamenilor săraci și celor nevoiași.

La miezul nopții preoții invită credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”.

Aceștia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.

De asemenea, o altă tradiție importantă după ce au luat lumină, credincioșii trebuie să meargă şi la mormintele celor trecuți la cele veșnice, pentru ca cei de dincolo să știe că a venit Învierea Domnului.

Potrivit bătrânilor se spune că este bine ca lumânarea de la Înviere să nu fie stinsă până acasă, unde, de asemena, creștinii obișnuiesc să înconjoare casa de trei ori pentru a-l îndepărta pe cel rău.

Resturile de lumânări de la Înviere sunt păstrate cu credință de oameni, deoarece, în vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor prin aprinderea lor şi prin rugăciune.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Urarea tradiționala de Paşte a creștin-ortodocșilor este  “Hristos a Înviat”,  la care se răspunde cu  “Adevărat a Înviat”. Aceste urări rămân valabile timp de 40 de zile după Paşte, până la sărbătoarea Înălțării Domnului.  Urările sunt valabile şi atunci când se ciocnesc ouăle roșii.

Ce superstiții au românii în noapte de Paște?

Citește și: Ce program vor avea farmaciile și magazinele de Paște 2023. Care vor fi deschise non-stop

- În noaptea de Înviere se deschid cerurile, ard comorile pământului, şi acum este moment prielnic pentru vrăji şi farmece;

- Cine se va naște de Paşte, când se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieţii;

- Se crede că sufletele celor care mor în Sâmbăta mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morților;

- Nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că îți vor asuda mâinile la vară;

- Se crede că în cele trei zile de Paşte ard, în cer, nevăzute, trei candele mari.

- În ziua de Înviere se poartă haine noi, albe, după cele de doliu purtate în Săptămâna Patimilor, iar femeile trebuie să poarte cel puțin o cămașă nouă, iar bărbații, o pălărie nouă.

Sursă: gandul.ro