Ce se ia prima dată Aghiasma sau Anafura?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 ian 2024, 01:15

Ce se ia prima dată Aghiasma sau Anafura?

Sursa: doxologia.ro

Fiecare credincios ar trebui să aibă în casă aghiasma sau anafură pentru a le consuma în fiecare zi. Iată care este ordinea corectă a consumării acestor alimente sfințite.

Aghiasma și Anafura se consumă dimineața, fiind sfințite și binecuvântate, iar acestea trebuie luate într-o ordine anume pentru ca acestea să poată aducă rod în viața noastră. 

Citește și: Ce trebuie să faci cu aghiasma imediat după ce aduci de la biserică

Ce se ia prima dată Aghiasma sau Anafura?

Aghiasma este de două feluri, Mare și Mică, iar în funcție de felul acesteia, Aghiasma se consumă în perioade diferite. Aghiasma Mare se sfințește în slujbele din datele de 5 și 6 ianuarie, atunci când credincioșii celebrează Ajunul Bobotezei și Boboteaza. Agheasma Mare poate fi o consumată timp de 8 zile din data de 5 ianuarie, atunci când se sărbătorește Ajunul Bobotezei, după acea perioadă aceasta fiind băută doar după spovedanie.

Confrom rânduielii Bisericii se consumă, dimineața pe nemâncate se consumă Aghiasma Mare, înainte de anafură. 

Aghiasma Mică mai este denumită și ,,sfeștanie”, este un termen slavon și acesta are sensul de luminare sau slujbă a luminării, iar aceasta trebuie consumată dimineața pe nemâncate, înainte de anafură.  Aceasta Aghiasmă poate fi consumată pe tot parcursul anului, însă aceasta mai poate fi folosită și pentru stropirea casei, în dorința de a se proteja locuința de duhurile rele ce sunt în jurul nostru.

Acestea nu sunt singurele moduri în care Aghiasma Mică poate fi folosită, aceasta este folosită de preot la realizarea slujbelor mici, precum sfinţirea fântânilor, a icoanelor, a bisericii care a suferit o reparaţie de mică anvergură, a veşmintelor şi obiectelor de cult, dar și la binecuvântarea începerii semănatului, sfinţirea vaselor, izbăvirea viilor şi grădinilor bântuite de lăcuste şi gândaci.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aghiasma mică de obicei se ia prima, deoarece este sfințită, pe când anafura este doar binecuvântată, și se ia după aghiasmă.

Citește și: Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare

Rugăciunea ce trebuie rostită în fiecare dimineață

“Doamne, Dumnezeul meu, să-mi fie mie darurile Tale și agheasma aceasta spre lăsarea păcatelor, spre luminarea cugetului, întărirea și tămăduirea sufletului și a trupului meu, întru biruința asupra patimilor, și a neputințelor mere, după mare mila Ta, a Preacuratei Maicii Tale, și a tuturor sfinților Tăi, amin.”

Înainte de masă, credincioșii obișnuiesc să consume aghiasmă și câteva bucățele de anafură. Aceste două alimente sfințite ne pot sfinți trupul, ziua și viața, iar pentru ca beneficiile acestora să fie extrase, credincioșii spun o rugăciune înainte de a bea aghiasma și de a mânca câteva bucăți de anafură. 

Citește și: Ce trebuie să faci cu aghiasma din alți ani pe care o ții în casă

Surse: doxologia.ro, news-white.com