Halate chirurgicale – câte un nivel de protecție pentru fiecare tip de risc

Author: Lavinia Medrea

Halatul chirurgical este o piesă esențială în ceea ce privește echipamentul personal de protecție. Acesta este disponibil în diferite modele pentru a oferi o barieră împotriva infectărilor provenite din orice surse: boli infecțioase, fluide corporale sau altele. De asemenea, halatele medicale chirurgicale pot împiedica medicii, asistentele și toate cadrele medicale ce lucrează în domeniul sănătății să transfere microorganisme dăunătoare de la un pacient la alt pacient.

Există patru niveluri de halate chirurgicale de protecție în spital care sunt evaluate conform standardelor Asociației pentru Progresul Instrumentelor Medicale.

4 tipuri de halate chirurgicale și când se folosesc fiecare

  • Nivelul 1 (risc minim) - Halatele medicale de nivel 1 oferă cel mai scăzut nivel de protecție. Acestea acționează ca o barieră temporară limitată pentru vizitatorii spitalului, biopsiile de excizie, procedurile de bază ORL (ureche, nas, gât) sau izolare standard, oferind protecție împotriva cantităților mici de lichid. Halatele de nivel 1 trebuie folosite numai în situații cu risc minim de expunere la substanțe dăunătoare sau bacterii.
  •         Nivelul 2  (risc scăzut) - Halatele de nivel 2 sunt pentru situațiile în care există un risc scăzut de expunere. Aceasta poate include personalul medical care lucrează în terapie intensivă, cadrele medicale care extrag sânge sau efectuează un tip de chirurgie minim invazivă. Acest tip de halat, de nivel 2, oferă o protecție mai bună împotriva stropirii cu diferite lichide. Acestea sunt de două tipuri: sterile și nesterile. Pot fi realizate din unele materiale precum polietilena, polipropilena sau SMS (materialul este tot polipropilenă, însă halatele de tip SMS au 3 astfel de straturi).
  •         Nivelul 3 (risc mediu) - Halatele de nivel 3 sunt evaluate pentru folosirea în medii cu risc moderat, cum ar fi în camera de urgență, în cazul introducerii unui cateter, în situația unei extrageri de sânge arterial sau în tratarea unui caz de traumatism. Ele protejează cadrul medical împotriva unor cantități mai mari de lichid. Halatele de nivel 3 pot fi confectionate din material steril sau nesteril.
  •         Nivelul 4 (risc ridicat) - Halatele medicale de nivel 4 oferă cel mai înalt nivel de protecție împotriva pătrunderii apei sau a diferitelor fluide. Aceste halate sunt potrivite pentru proceduri chirurgicale îndelungate și pentru sala de operație, unde riscul de contact cu lichidul este mare (cum ar fi în cazul unei operații de cezariană). Halatele de nivel 4 oferă, de asemenea, protecție împotriva agenților patogeni infecțioși care nu sunt transportați în aer.

Pentru că un halat chirurgical de nivel 4 să fie aprobat, zonele critice care trebuie să treacă de testare includ pieptul, cusătura mânecilor, mâneca în sine și toată partea din față. Foarte important, atât pentru protecția medicilor, cât și a pacienților este ca instituțiile medicale să fie dotate cu echipament de calitate, la standardele aprobate la nivel european. Magazinul online vetro.ro are o gamă diversificată de halate chirurgicale, dar și alte tipuri de echipamente de protecție necesare unui cabinet medical sau spital.

Halatele nechirurgicale au zone critice de testare mai mari, deoarece sunt utilizate într-un mediu în care este posibil să existe un risc de contaminare și în alte zone ale acestuia. Aceste halate au adesea zone critice pe spate și pe laterale, spre deosebire de halatul chirurgical.

În concluzie, halatele medicale pe care le folosesc vizitatorii atunci când merg la pacientul internat sunt doar o parte din aceste halate care se folosesc în spitale. Există și alte tipuri de halate, fiecare având un scop precis și un anumit mediu în care se folosește. Asta pentru a garanta în permanență siguranța pacienților și a cadrelor medicale. 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.