Deținătorii de bonduri Credit Suisse dau în judecată autoritățile!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 22 ian 2024, 00:40

Investitorii reprezentând obligațiuni Credit Suisse în valoare de peste 4,5 miliarde de franci elvețieni au dat în judecată autoritatea elvețiană

Sursa: PixaBay

Investitorii reprezentând obligațiuni Credit Suisse în valoare de peste 4,5 miliarde de franci elvețieni au dat în judecată autoritatea elvețiană

Investitorii reprezentând obligațiuni Credit Suisse în valoare de peste 4,5 miliarde de franci elvețieni (5 miliarde de dolari) au dat în judecată autoritatea elvețiană de reglementare financiară pentru decizia de a le șterge investițiile în timpul preluării de urgență orchestrate de guvern luna trecută.
Firma de avocatură Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, care îi reprezintă pe deținătorii de obligațiuni, a declarat vineri că demersul este primul dintr-o serie de pași pentru a obține despăgubiri pentru clienții despre care spune că au fost privați în mod ilegal de drepturile lor de proprietate în timpul preluării Credit Suisse (CS) de către rivalul

mai mare UBS (UBS).

Împotriva autorităților elvețiene

Este primul proces important din domeniul public intentat în legătură cu decizia Elveției de a șterge aproximativ 18 miliarde de dolari din datoriile "additional tier one" (AT1) ale Credit Suisse în timpul operațiunii de salvare a tuturor acțiunilor în valoare de 3 miliarde de franci elvețieni (3,4 miliarde de dolari) de luna trecută, care a uimit piețele și a alertat avocații în litigii.


Recursul împotriva FINMA, autoritatea elvețiană de supraveghere a pieței financiare, care a ordonat reducerea valorii contabile, a fost depus la 18 aprilie la Tribunalul Administrativ Federal din St Gallen, în nord-estul Elveției.
Trei persoane care au cunoștințe directe despre această cerere au furnizat informații despre aceasta, inclusiv un rezumat dactilografiat al principalelor puncte juridice pe care le conține, către Financial Times. Revendicarea integrală nu este publică, în conformitate cu normele care guvernează instanța din St Gallen, care se pronunță asupra litigiilor constituționale și administrative.

"Decizia FINMA subminează încrederea internațională în securitatea juridică și fiabilitatea centrului financiar elvețian", a declarat Thomas Werlen, managing partner pentru Elveția al Quinn Emanuel.
"Ne-am angajat să rectificăm această decizie, care nu este doar în interesul clienților noștri, ci va consolida și poziția Elveției ca jurisdicție-cheie în sistemul financiar mondial."
FINMA a refuzat să comenteze, iar Credit Suisse nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Deținătorii de obligațiuni au de pierdut

FINMA a declarat luna trecută că decizia sa de a impune pierderi abrupte unor deținători de obligațiuni a fost legală, deoarece prospectele obligațiunilor și legislația guvernamentală de urgență au permis o depreciere totală în cazul unui

"eveniment de viabilitate".
Create în urma crizei financiare mondiale, obligațiunile AT1 au fost concepute pentru a se asigura că investitorii, și nu contribuabilii, suportă povara riscului în cazul în care o bancă are probleme.
Deținătorii de obligațiuni au căutat consultanță juridică de când salvarea a răsturnat o practică consacrată de mult timp de a acorda prioritate deținătorilor de obligațiuni față de acționari în cazul recuperării unei datorii, iar în Elveția au fost deja depuse o serie de plângeri cu privire la termenii tranzacției.

Tribunalul Administrativ Federal a declarat că încă primește reclamații, dar a refuzat să numească reclamanții sau să comenteze câte au fost depuse de deținătorii de obligațiuni sau de avocații acestora.
Unii investitori au tranzacționat obligațiunile la prețuri de un penny în cadrul unui așa-numit joc de litigii, mizând pe faptul că, în viitor, cererile de despăgubire vor crește valoarea acestora, au declarat avocații.

Citește și: Banca Credit Suisse: UBS este în discuții pentru preluare!

Citește și: Credit Suisse împrumuta 54 de miliarde de dolari de la banca centrală Elvețiană!

Citește și: Credit Suisse face un pas înapoi de pe marginea prăpastiei!