Americanii din Sudan au fost și ei evacuați

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 23 apr 2023, 09:49

După o săptămână de lupte grele în Sudan, președintele american Biden a dat ordinul de evacuare a personalului ambasadei.

Sursa: PixaBay

După o săptămână de lupte grele în Sudan, președintele american Biden a dat ordinul de evacuare a personalului ambasadei.

După o săptămână de lupte grele în Sudan, președintele american Biden a dat ordinul de evacuare a personalului ambasadei. Mai puțin de o sută de persoane au fost evacuate cu avionul, inclusiv unii diplomați din alte țări.Confruntate cu luptele grele din Sudan, SUA și-au retras personalul guvernamental din țară și au închis ambasada americană din capitala Khartoum. Toți diplomații americani și persoanele aflate în întreținerea lor au fost evacuați cu succes în siguranță, au anunțat Casa Albă și Departamentul de Stat al SUA.Potrivit

unui reprezentant militar, aproximativ o sută de forțe speciale ale armatei americane au fost implicate în operațiunea de evacuare. Acestea au fost la fața locului mai puțin de o oră. Subsecretarul de stat John Bass a adăugat că mai puțin de o sută de persoane au fost evacuate cu avionul în cadrul operațiunii, inclusiv mai mulți diplomați din alte țări.

Biden face apel la încetarea focului

Președintele american Joe Biden a făcut apel la o încetare imediată și necondiționată a focului între părțile beligerante. De asemenea, el le-a cerut acestora să nu obstrucționeze ajutorul umanitar și să respecte voința poporului sudanez. decizia de a evacua personalul american a venit după o săptămână de lupte violente între facțiunile militare rivale- Forțele Armate Sudanese (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF)- care s-au soldat cu sute de morți și mii de răniți.

De câteva zile, armata americană se pregătea, împreună cu alte țări occidentale, să-și evacueze proprii cetățeni. Forțe suplimentare au fost desfășurate în țările vecine Sudanului.
Alte țări începuseră, de asemenea, să-și evacueze ieri proprii cetățeni și alți străini. Arabia Saudită a declarat că 157 de saudiți și persoane de alte naționalități au fost scoase din țară. Imaginile de televiziune au arătat imagini cu oameni pe o navă de război.
Kuweitul a declarat că unii dintre cetățenii săi au ajuns la Jeddah, în Arabia Saudită. Iordania a declarat că a început să evacueze 300 de persoane. Un diplomat străin a declarat că o parte din personalul ambasadei spera să fie scos din țară pe calea aerului în zilele următoare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Reuniunea echipei de criză de la Berlin

La Berlin, echipa de criză de la Ministerul Afacerilor Externe s-a reunit pentru a discuta situația din Sudan. Potrivit unui purtător de cuvânt, reuniunea a fost coprezidată de ministrul de externe Annalena Baerbock și de ministrul apărării Boris Pistorius. La fel ca și colegii săi de la Ministerul Apărării, purtătorul de cuvânt nu a oferit nicio informație cu privire la o eventuală evacuare iminentă a cetățenilor germani din Sudan.


Sute de morți în urma luptelor

Luptele dintre armata sudaneză și influentul grup paramilitar RSF au ucis până în prezent peste 400 de persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Părțile implicate în conflict anunțaseră vineri că au convenit asupra unei încetări a focului. Cu toate acestea, s-au auzit din nou explozii și focuri de armă. Potrivit observatorilor, luptele au fost declanșate de o dispută asupra detaliilor privind încorporarea RSF în armată, în cadrul tranziției către un guvern civil în Sudan. Armata preluase puterea în octombrie 2021 și de atunci conduce țara, una dintre cele mai sărace de pe glob.

Citește și: Sudan- O nouă încercare de încetare a conflictului?

Citește și: Sudan- Îndoieli cu privire la promisiunile armatei?

Citește și: Sudan- Nu se întrevede sfârșitul luptelor inca. Revolutia continua!