Luni, 24 aprilie, apare o nouă monedă în România. BNR a făcut anunțul

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 ian 2024, 00:25

Banca Națională a României

Sursa: wikipedia.org

Luni, 24 aprilie, apare o nouă monedă în România. BNR a făcut anunțul

În data de 24 aprilie 2023, BNR va lansa o nouă monedă românească.

Apare o nouă monedă în România

Luni, 24 aprilie, BNR va pune în circulație o monedă din argint care comemorează 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu. În România urmează să fie lansate 5.000 de astfel de monede, iar prețul de vânzare va fi de 440.000 de lei, fără TVA.

Citește și: Curs valutar BNR 21 aprilie 2023: La ce cotație a ajuns euro vineri? Ce se întâmplă cu principalele valute la final de săptămână

Pe aversul monedei este reprezentată o mașină de scris care i-a aparținut lui Nichita Stănescu, alături de titlurile volumelor publicate de acesta, inscripția „România” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală de „10 lei” și anul de emisiune „2023”.

Potrivit BNR, monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiș ale Băncii Naţionale a României.

Vor exista cel mult 5.000 de monede

Noua monedă care are ca temă „90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu” are un tiraj maxim de 5.000 de bucăți și un preț de vânzare de 440,00 lei, care include o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate, fără TVA.

 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

BNR a anunțat înainte de Paște apariția unei noi monede

Înainte de Sărbătorile Pascale, BNR anunțase lansarea unei noi monede de argint cu tema Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Pe fața monedei se află Catedrala Mitropolitană Ortodoxă și Palatul Culturii din Timișoara, alături de stema României, inscripția în arc de cerc „ROMÂNIA”, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”.

De asemenea, pe verso pot fi văzute, de asemenea, reperele Piața Unirii din Timișoara, Domul Romano-Catolic, stema orașului și inscripțiile „TIMIȘOARA” și „CAPITALA EUROPEANĂ A CULTURII”.

Potrivit comunicatului de presă lansat de Banca Națională a României (BNR), numărul maxim de piese pentru moneda de argint este limitat la 5.000. Prețul de vânzare al monedei, care include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, este de 460,00 lei, fără TVA.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

În momentul lansării unei emisiuni numismatice noi, un stoc limitat de piese este disponibil pentru rezervări online. Pe lângă acesta, o parte a fiecărei emisiuni este destinată achiziționării directe, fără o rezervare prealabilă.

Citește și: Curs valutar 20 aprilie 2023: Noile cotații pentru euro și dolar. Ce valori au atins joi principalele monede

Reprezentanții BNR au anunțat că pentru a evita aglomerația recomandă, persoanelor care doresc să achiziționeze această monedă, să sune  la numărul de telefon aferent sucursalei de unde se dorește să fie achiziționată piesa numismatică. 

Programul și datele de contact ale sucursalelor BNR pot fi consultate

Sursă: bnr.ro

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.