A fost lansată în lume prima păpușă Barbie cu sindromul Down

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 ian 2024, 04:20

Prima păpușă Barbie cu sindromul Down a fost lansată de către Compania Mattel, după ce a fost criticată că tradiționalele păpuși nu reprezentau femei adevărate.

Sursa: twitter.com/

Compania Mattel a lansat prima păpușă Barbie cu sindromul Down.

Prima păpușă Barbie cu sindromul Down a fost lansată de către Compania Mattel, după ce a fost criticată că tradiționalele păpuși nu reprezentau femei adevărate.

Prima păpușă Barbie cu sindromul Down a fost lansată oficial

Compania Mattel a lansat prima păpușă Barbie cu sindromul Down, după ce mai multe persoane au criticat compania că păpușa Barbie, cea tradițională, nu seamănă cu o păpușă reală.

Scopul acestei lansări este de a le arăta copiilor reprezentări mai diverse.

Lisa McKnight, vicepreședinte executiv şi director la nivel global al Barbie and Dolls de la Mattel, a declarat că: „Fiind cea mai diversificată linie de păpuși de pe piață, Barbie joacă un rol important în experiențele timpurii ale unui copil şi suntem hotărați să ne dedicăm pentru a contracara stigmatul social prin joc”.

Citește și: A fost lansată păpușa Barbie cu scolioză. Clasica păpușă, cu părul blond, împlinește 64 de ani

Compania Barbie and Dolls de la Mattel a colaborat cu Societatea Naţională a Sindromului Down din SUA pentru a putea crea această păpușă. 

Astfel, societatea a reușit să ofere mai multe sfaturi în procesul de proiectare de la început până la sfârşit. Păpușa Barbie include sculptarea feței şi a corpului, adăugarea de accesorii (inclusiv culorile galben şi albastru, care sunt asociate cu conștientizarea sindromului Down) şi includerea ortezelor roz pentru

glezne, care sunt uneori purtate de copii pentru a-şi susține picioarele şi gleznele. Aceasta mai poartă și un colier cu pandantiv roz cu trei săgeți ce reprezintă cei trei cromozomi 21 care individualizează persoanele care au sindromul Down. Mattel şi-a propus să crească diversitatea şi incluziunea. În 2020, compania a lansat o păpușă cu vitiligo, o afecțiune în care pielea unei persoane îşi pierde pigmentul, de obicei în pete, şi o alta cu alopecie.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sindromul Down, cunoscut si sub numele de trisomia 21 sau mongolism, nu este o boala, ci o modificare genetica definitiva care se manifesta prin întârzieri fizice si mentale, de la forme ușoare pana la grave.

Citește și: Eurovision 2023: Cine reprezintă România la cunoscutul concurs muzical?

În 2022 a fost lansată păpușa Barbie cu scolioză

Prima păpușă Barbie a fost lansată în urmă cu 65 de ani. Aceasta era o tânără blondă cu părul lung, cu ochii albaștrii, suplă şi cu un bust generos, devenind un etalon al frumuseții în întreaga lume.

Deși de-a lungul timpului a creat mai multe controverse, a devenit şi o sursă de inspirație în privința alegerii unei viitoare cariere şi nu numai.

În 2022, compania de jucării a lansat o nouă păpușă Chelsea, care o reprezintă pe sora mai mică a păpușii Barbie și are coloana vertebrală curbată și o proteză pe spate detașabilă. Odată cu noua apariție din familia Barbie, brandul îşi propune să normalizeze, prin „puterea reprezentării”, purtarea aparaturii speciale şi să încurajeze incluziunea în rândul copiilor. 

Mattel a lucrat la noua variantă alături de Dr. Luke Macyszyn, neurochirurg certificat și specialist în afecțiuni complexe ale coloanei vertebrale la copii.

Această variantă are 15 cm înălțime și are o rochie roz, o brățară detașabilă verde și pantofi albi. De asemenea, părul său este șaten și coafat în bucle. Aceasta are, însă, coloana vertebrală curbată şi vine însoțită de un accesoriu special: o proteză de spate detașabilă.

Sursă: facebook.com