Banca americana First Republic se clatină pe muchie de cuțit!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 ian 2024, 00:05

Soarta First Republic Bank pare sumbră. Acțiunile băncii s-au prăbușit cu aproximativ 75% în această săptămână!

Sursa: Captură YouTube

Soarta First Republic Bank pare sumbră. Acțiunile băncii s-au prăbușit cu aproximativ 75% în această săptămână!

Soarta First Republic Bank pare sumbră. Acțiunile băncii s-au prăbușit cu aproximativ 75% în această săptămână, după ce luni, un raport dezamăgitor privind rezultatele pe primul trimestru a reaprins temerile de pe Wall Street cu privire la o criză bancară și a catalizat un exod din acțiunile First Republic. În timp ce o mică revenire joi a sugerat că investitorii sperau că un cavaler alb ar putea interveni pentru a salva creditorul în dificultate, lucrurile au luat în cele din urmă o întorsătură negativă.


O sursă cunoscută din administrație a declarat vineri că Casa Albă nu are noi planuri de salvare a creditorului aflat în dificultate, stingând astfel speranțele unei intervenții guvernamentale. Rapoartele care au circulat au anunțat că banca va fi probabil pusă sub administrare judiciară de către Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor, spulberând astfel optimismul că ar putea veni un ajutor din partea sectorului privat. Acțiunile băncii s-au prăbușit cu aproximativ 37%.

Rămâne neclar dacă banca se va prăbuși sau nu. Deși există o șansă ca acest lucru să se întâmple vineri- când instituțiile financiare au dat faliment în mod istoric- s-ar putea întâmpla într-o altă zi. Sau, banca ar putea supraviețui.
Dar acest lucru va fi dificil de realizat fără un colac de salvare. First Republic a primit deja un colac de salvare de aproximativ 100 de miliarde de dolari de la marile bănci luna trecută, când colapsurile Silicon Valley Bank și Signature Bank au făcut ca investitorii și deponenții să fugă de băncile regionale și au pus
sub semnul întrebării sănătatea sectorului financiar.
Acțiunile First Republic au scăzut cu aproximativ 97% în acest an.

Semne de probleme

Problemele pentru First Republic au început să apară săptămâna aceasta, după ce compania a raportat că totalul depozitelor sale a scăzut cu 41% în primul trimestru, până la 104,5 miliarde de dolari. Analiștii se așteptau la depozite de aproximativ 136,7 miliarde de dolari.


Directorul general Michael Roffler a încercat să-i asigure pe acționarii speriați, în cadrul unei conferințe telefonice de 13 minute, fără întrebări, că activitatea depozitelor s-a stabilizat de la sfârșitul lunii martie.
Aproximativ două treimi din depozitele First Republic erau neasigurate la FDIC atunci când turbulențele bancare s-au instalat în martie, mai puțin decât cele 94% de la Silicon Valley Bank. Dar la sfârșitul anului 2022, First Republic avea un raport uriaș de 111% pentru credite și investiții pe termen lung față de depozite, potrivit S&P Global.
Cu alte cuvinte, banca a împrumutat și a investit mai mulți bani decât are în depozite, ceea ce o supune riscului de lichiditate.
Roffler a declarat, în cadrul apelului privind câștigurile băncii, că banca a avut de două ori lichiditatea disponibilă a depozitelor neasigurate la 4 aprilie, excluzând cele 30 de miliarde de dolari primite de la băncile mari.
Dar investitorii au rămas neliniștiți și a început o vânzare brutală.
Acțiunile First Republic s-au prăbușit cu 50% marți și au intrat în spirală în zilele următoare.
În spatele scenei, First Republic s-a străduit să se salveze din nou. Consilierii au aliniat potențiali cumpărători ai acțiunilor sale și s-au întrecut pentru ca marile bănci americane să cumpere obligațiuni de la bancă, potrivit CNBC.
Acțiunile au crescut cu aproximativ 9% joi, în timp ce investitorii au răsuflat ușurați după ce alte bănci și-au raportat rezultatele fără vești proaste suplimentare, înainte de a se prăbuși din nou.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Déjà vu

Lupta pentru supraviețuire a First Republic vine la puțin peste o lună de la prăbușirea Silicon Valley Bank, pe 10 martie. Guvernul a închis Signature Bank, cu sediul la New York, în duminica următoare și a trecut la garantarea tuturor depozitelor la ambii creditori. Rezerva Federală a stabilit o finanțare suplimentară pentru instituțiile financiare eligibile, pentru a preveni viitoarele curse asupra unor bănci similare.
În timp ce Wall Street a părut să treacă cu bine peste turbulențele din sectorul bancar, cu acțiuni care au crescut în primul trimestru și au rămas relativ rezistente în timpul unui sezon de câștiguri accidentate, mulți investitori au rămas neconvinși că băncile au scăpat de probleme. Acest lucru se datorează în parte faptului că campania de majorare a ratelor de dobândă a Fed- care a alimentat tensiunile din sectorul bancar- continuă. Wall Street se așteaptă ca banca centrală să majoreze ratele cu un sfert de punct la ședința din luna mai și să facă o pauză și chiar să reducă ratele în cursul acestui an. Dar inflația rămâne lipicioasă, temerile legate de recesiune sunt tot mai mari și rămâne incert dacă Fed va slăbi într-adevăr lupta sa pentru stabilizarea prețurilor.
Atât legislatorii, cât și investitorii au căutat răspunsuri la modul în care s-au prăbușit băncile. Vineri dimineață, autoritățile federale de reglementare au publicat o analiză foarte așteptată cu privire la pașii greșiți care au dus la prăbușirea SVB. Rezerva Federală, principala autoritate de reglementare a SVB, a declarat în raport că "nu a apreciat pe deplin amploarea vulnerabilităților pe măsură ce Silicon Valley Bank creștea în mărime și complexitate" și "nu a luat măsuri suficiente" pentru a se asigura că banca își va rezolva rapid problemele.
"Contagiunea provocată de eșecul firmei a avut consecințe sistemice care nu au fost avute în vedere de cadrul de adaptare al Rezervei Federale", se arată în raportul Fed.
Michael Barr, vicepreședintele pentru supraveghere al Fed, a cerut, de asemenea, ca banca centrală să își reevalueze funcția de reglementare și supraveghere. Vineri, FDIC a dezvăluit propria analiză a prăbușirii Signature Bank, citând "managementul defectuos" și lipsa de înțelegere a riscurilor legate de criptomonede.

Citește și: Guvernul SUA va lua orice măsuri necesare pentru dominația financiară?

Citește și: Acțiunile băncilor scad în ciuda stimulării cu 84 miliarde de dolari!

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre cele trei falimente bancare din SUA