Moldova: Cât de rusă este regiunea autonomă Găgăuzia?

Autor: Bogdan Frațilă

În ciuda faptului că regiunea a fost modernizată cu fonduri UE, majoritatea oamenilor de acolo rămân loiali Rusiei.

Sursa: PixaBay

În ciuda faptului că regiunea a fost modernizată cu fonduri UE, majoritatea oamenilor de acolo rămân loiali Rusiei.

Găgăuzia, o regiune din sudul Republicii Moldova, își alege duminica aceasta un nou guvernator. În ciuda faptului că regiunea a fost modernizată cu fonduri UE, majoritatea oamenilor de acolo rămân loiali Rusiei.
Atunci când locuitorii din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia din sudul Republicii Moldova își vor vota duminică noul bashkan (guvernator), pe buletinul de vot nu se va regăsi niciun candidat cu vederi pro-europene. Toți cei opt candidați reprezintă poziții pro-ruse și sunt critici față de guvernul central din capitala moldoveană, Chișinău.


Pentru mulți găgăuzi, însă, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost un semnal de alarmă. Oamenii cu care am vorbit pe străzile din Comrat, capitala regională, ne-au spus că își doresc pace. Guvernatorul demisionar, Irina Vlah, și-a schimbat, de asemenea, retorica. În 2015, ea și-a câștigat primul mandat cu sloganul "Rusia este cu noi". Acum, la sfârșitul celui de-al doilea și ultimul mandat, ea pledează pentru integrarea Republicii Moldova, inclusiv a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, în UE.

Lenin veghează asupra tuturor lucrurilor

Bulevardul central din Comrat, strada Lenin, este plin de activitate. O femeie care greblează pământul îmbibat de ploaie din straturile de flori se oprește pentru o clipă și se sprijină pe mâner. La câțiva metri distanță, un bărbat culege garoafele ofilite care au căzut de pe piedestalul pe care tronează Lenin. Monumentul liderului bolșevic se află chiar în fața clădirii Adunării Poporului, parlamentul regional.

Trotuarele sunt curate, bordurile și trunchiurile copacilor vopsite în alb. Orașul este pregătit să meargă la vot.
Secția de votare nr. 7 se află în clădirea care găzduiește centrul cultural al orașului. Acolo îl întâlnim pe Serghei, paznicul, care tocmai și-a terminat tura. El ne spune că intenționează să vină la serviciu foarte devreme duminică, pentru a aprinde toate luminile și a descuia toate ușile înainte de sosirea ofițerilor și observatorilor electorali.
"Poliția va fi deja aici; la fel și comitetul. Apoi voi pleca acasă și mă voi întoarce abia seara, după ce se va închide secția de votare", spune el.
Serghei câștigă 4.500 de lei (225 de euro, 250 de dolari americani) pe lună. El spune că nu poate cere o mărire de salariu, pentru că i s-ar spune doar să își dea preavizul. Altcineva i-ar lua imediat locul. Mai sunt doar câteva zile până la alegeri, dar el recunoaște că încă nu s-a decis dacă va vota sau nu- pentru că, spune el, nu știe care dintre candidați spun
adevărul și care mint. "Nu am încredere în niciunul dintre ei. Poate că voi sunteți mai bine informați- pe cine să cred? Cu cine ar trebui să votez?"
Serghei vorbește în rusă, pentru că așa s-a obișnuit în perioada sovietică. Copiii săi vorbesc, de asemenea, doar în rusă; au mers la o școală rusă și au studiat la o universitate de limbă rusă. Afișele electorale și ziarele, anunțurile, meniurile din restaurante, indicatoarele stradale- în Comrat, toate sunt în limba rusă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Neîncrederea în UE

Aproape toți cei cu care am vorbit ne-au spus că nu vor vota duminică. Serghei- un alt Serghei- vinde răsaduri pe piața de legume din centrul orașului. Când l-am întâlnit, era supărat că nu-și putea vinde plantele și că trebuia să le privească cum se ofilesc la soare. "Nu am de gând să votez duminică", a spus el. "Este la fel ca întotdeauna: Noi mergem și votăm pentru ei, iar ei nu fac nimic pentru a ne ajuta."
Viața este grea, spune Sergey; oamenii abia dacă au bani pentru a cumpăra produse proaspete. Cultivatorii locali nu-și pot vinde propriile mere sau roșii, dar magazinele sunt pline de produse de import. "Dacă Moldova aderă la UE, această țară nu poate decât să piardă, pentru că ne vor inunda piața", declară el cu fermitate. Este același discurs ca și cel al fostului președinte pro-rus, Igor Dodon, care vorbește de o "invazie de produse agricole și alte produse alimentare europene".
Nicolae a fost singurul care a vrut să vorbească cu noi în limba română, limba oficială a Republicii Moldova. El ne-a spus că majoritatea străzilor din Comrat sunt încă cunoscute cu numele lor din epoca sovietică. "Aici, suntem pe strada Pobeda [Victoria]; acolo aveți strada Lenin, strada Tanchiștilor, strada Komsomol, etc. Lenin are un monument chiar în centrul orașului", spune el. "Poartă o pălărie ca a mea și își întinde mâna". Își ridică brațul, imitându-l pe Lenin.
Găgăuzii au fost întotdeauna de partea comuniștilor, spune Nicolae; de aceea sunt pro-ruși. Li s-a promis că Găgăuzia se va uni cu Transnistria [regiunea separatistă din estul Republicii Moldova- n.r.] și că președintele rus Vladimir Putin le va da benzină gratis. Nicolae spune că majoritatea oamenilor din zilele noastre vorbesc doar limba rusă, nu limba lor găgăuză sau limba română. "Oamenii nu vor să învețe limba română, pentru că au capul plin de propagandă. Ca să știți, politicienii de aici urmăresc o agendă anti-moldovenească. Duminică, oamenii vor vota pentru candidații care folosesc în manifestele lor electorale sloganul "pentru Rusia"", ne spune el.

Citește și: Moldova: Negocierile cu UE și propaganda rusă

Citește și: Olanda: Rusia pregătește sabotarea infrastructurii

Citește și: Rusia solicită o anchetă a ONU! Ce vor de data asta?