Adoptarea inteligenței artificiale generative în tehnologie este potențial mai importantă decât atunci când a fost introdus internetul. Aceasta perturbă majoritatea eforturilor creative și nu este nici pe departe atât de capabilă pe cât va fi până la sfârșitul deceniului.
IA generativă ne va forța să regândim modul în care comunicăm, cum colaborăm, cum creăm, cum rezolvăm probleme, cum guvernăm și chiar cum și dacă călătorim- și aceasta este departe de a fi o listă exhaustivă.
Încărcarea centrului de date
Indiferent de toată agitația, puțini sunt cei care folosesc încă inteligența artificială generativă, cu atât mai puțin cei care o folosesc la potențialul său maxim. Tehnologia este intensivă din punct de vedere al procesorului și al datelor, în timp ce este foarte centrată pe persoană, astfel încât să rezideze doar în cloud nu va fi fezabil, în principal
La fel cum am procedat cu alte aplicații axate pe date și performanță, cea mai bună abordare va fi probabil un hibrid în care puterea de procesare este păstrată aproape de utilizator. Cu toate acestea, datele masive, care vor necesita o actualizare agresivă, vor trebui să fie încărcate și accesate mai mult la nivel central pentru a proteja capacitățile de stocare limitate ale dispozitivelor client, ale smartphone-urilor și ale PC-urilor.
Dar, pentru că vorbim despre un sistem din ce în ce mai inteligent care, uneori- cum ar fi atunci când este utilizat pentru jocuri, traduceri sau conversații- va necesita o latență foarte scăzută. Modul în care sarcina este împărțită fără a afecta performanța va determina probabil dacă o anumită implementare va avea succes.
Obținerea unei latențe scăzute nu va fi ușoară, deoarece, deși tehnologia wireless s-a îmbunătățit, aceasta poate fi în continuare nesigură din cauza vremii, a amplasării turnurilor sau a utilizatorului, a întreruperilor de întreținere, a dezastrelor naturale sau provocate de om și a unei acoperiri globale mai puțin complete. IA trebuie să funcționeze atât online, cât și offline, limitând în același timp traficul de date și evitând întreruperile catastrofale.
Chiar dacă am putea centraliza toate acestea, costurile ar fi excesive, deși dispunem de performanțe subutilizate în dispozitivele noastre personale care ar putea atenua o mare parte din aceste cheltuieli.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Securitate
De exemplu, dacă știi numărul mediu de mașini din parcarea unei companii, poți, cu o precizie rezonabilă, să estimezi numărul de angajați pe care îl are o firmă. În general, puteți scana rețelele de socializare și să vă dați seama de interesele angajaților de frunte ai firmei și puteți urmări ofertele de locuri de muncă pentru a determina tipurile de produse viitoare pe care compania le va dezvolta probabil.
Aceste modele lingvistice mari colectează cantități masive de date și mă aștept ca multe dintre lucrurile pe care aceste LLM-uri le scanează să fie sau să fie confidențiale. În plus, dacă se colectează suficiente informații, lacunele rezultate din ceea ce nu este scanat vor fi din ce în ce mai ușor de derivat.
Acest scenariu nu se aplică doar la informațiile corporative. Cu genul de informații personale care sunt disponibile cu ușurință, vom putea, de asemenea, să determinăm mult mai multe despre viața privată a utilizatorilor.
Cea mai bună apărare este probabil crearea unei dezinformări suficiente pentru ca instrumentele să nu știe ce este real și ce nu este. Cu toate acestea, această cale va face, de asemenea, ca sistemele de inteligență artificială conectate să fie mult mai puțin fiabile în general, ceea ce ar fi în regulă dacă doar concurentul ar folosi aceste sisteme. Cu toate acestea, este probabil să compromită sistemele companiei care dorește protecție ar putea folosi, ceea ce va duce la un număr tot mai mare de decizii greșite.
Relațiile interpersonale
Companii precum Mindverse, cu MindOS și Suki, cu avatarurile sale care completează angajații, prezintă viitoarea utilizare personală a inteligenței artificiale generative ca instrument care se poate prezenta ca și cum ai fi tu însuți. Pe măsură ce utilizăm progresiv astfel de instrumente, capacitatea noastră de a determina ce este real și ce este digital se va reduce semnificativ, iar opiniile noastre despre persoanele care utilizează aceste instrumente vor reflecta mai mult instrumentul decât persoana.
Imaginați-vă că geamănul dvs. digital va susține un interviu virtual, va fi imaginea prezenței dvs. pe o aplicație de întâlniri sau va prelua o mare parte din interacțiunile dvs. virtuale zilnice. Instrumentul va încerca să fie receptiv la persoana care interacționează cu el, nu va fi niciodată obosit sau morocănos și va fi antrenat să vă prezinte în cea mai bună lumină posibilă. Cu toate acestea, pe măsură ce avansează pe această cale, va semăna din ce în ce mai puțin cu cine sunteți cu adevărat- și probabil va deveni mult mai interesant, mai atractiv și mai echilibrat decât ați putea fi vreodată.
Cea mai simplă soluție ar fi să învățați fie să vă comportați ca avatarurile dumneavoastră, fie să le folosiți pentru interacțiunile cu prietenii și colegii de muncă. Mă îndoiesc că vom face oricare dintre ele, dar acestea sunt cele două abordări cele mai viabile pentru a atenua această viitoare problemă.
Citește și: Cercetătorii sparg instant parolele simple cu ajutorul AI
Citește și: Top 5 știri Crypto ale săptămânii! Fii la zi cu ce se intampla nou
Citește și: Previziuni cibernetice pentru 2023+- Nu va fi usor!