UBS speră să finalizeze preluarea Credit Suisse înainte de luna iulie

Autor: Bogdan Frațilă

Guvernul elvețian, banca centrală și autoritatea de reglementare financiară au forțat UBS să se uneasca, ajungand la o valoare de 3,25 miliarde de dolari

Sursa: Captură YouTube

Guvernul elvețian, banca centrală și autoritatea de reglementare financiară au forțat UBS să se uneasca, ajungand la o valoare de 3,25 miliarde de dolari

Guvernul elvețian, banca centrală și autoritatea de reglementare financiară au forțat UBS să se uneasca, ajungand la o valoare de 3,25 miliarde de dolari pentru a se asigura că rivalul său mai mic, dar totuși "prea mare pentru a da faliment", nu a dat faliment în martie. UBS a declarat marți că va finaliza probabil preluarea rivalului aflat în dificultate Credit Suisse înainte de sfârșitul lunii iunie, în condițiile în care banca a înregistrat un profit net sub așteptări în primul trimestru de 1,0 miliarde de dolari.

Toți ochii erau ațintiți asupra formei în care se află cea mai mare bancă elvețiană, în timp ce se pregătește să realizeze fuziunea de salvare cu cel mai apropiat concurent intern.
Analiștii intervievați de agenția elvețiană de știri financiare AWP se așteptau ca profitul net al UBS pentru primul trimestru să se situeze în jurul valorii de 1,7 miliarde de dolari, în scădere de la 2,1 miliarde de dolari în urmă cu un an.
Profitul net din primul trimestru a fost redus de o creștere a provizioanelor pentru litigii de 665 milioane de dolari pentru soluționarea unei dispute mai vechi legate de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite. Banca a declarat că se află în discuții avansate cu Departamentul de Justiție al SUA și a raportat progrese în vederea soluționării cazului.
UBS a precizat că a înregistrat un flux net de intrare de bani noi în divizia sa globală de gestionare a averilor de 28 miliarde de dolari, din care 7 miliarde de dolari au venit în ultimele 10 zile din
martie, după anunțul de preluare. Iar directorul general care a revenit, Sergio Ermotti, a declarat că va oferi claritate cât mai curând posibil, în următoarele luni, cu privire la cum va arăta scena pentru serviciile bancare interne în Elveția. El a declarat că orice decizie va fi "bazată pe fapte", afirmând că discuțiile publice din acest stadiu se bazează "în totalitate pe emoții și, în multe cazuri, sunt total neinformate".

"Orice am face trebuie să fie sustenabil și viabil", a subliniat el, într-o teleconferință cu analiștii. În Elveția există îngrijorări cu privire la miile de posibile reduceri de locuri de muncă, la care se adaugă faptul că dimensiunea uriașă a noii bănci ar putea zdrobi alegerile consumatorilor și ale întreprinderilor- și ar putea fi prea mare pentru ca statul să o salveze dacă ar avea probleme. Acțiunile UBS au scăzut marți dimineață la bursa elvețiană.
Acțiunile au scăzut cu 3,9%, la 17,48 franci elvețieni fiecare, la jumătatea dimineții.

Ținta de preluare a celui de-al doilea trimestru

Pe 19 martie, guvernul elvețian, banca centrală și autoritatea de reglementare financiară au forțat UBS să se căsătorească cu o pușculiță de 3,25 miliarde de dolari pentru a se asigura că rivalul său mai mic, dar încă "prea mare pentru a da faliment", nu va da faliment.


"Ne concentrăm pe finalizarea achiziției Credit Suisse, cel mai probabil în al doilea trimestru al anului 2023", a declarat UBS.
"Deși recunoaștem amploarea și complexitatea asociate integrării și restructurării Credit Suisse, credem că această combinație reprezintă o oportunitate unică de a aduce o valoare semnificativă și pe termen lung tuturor părților interesate".
Ermotti a declarat că tranzacția va contribui la "consolidarea poziției de lider a centrului financiar elvețian și va fi benefică pentru întreaga economie".
Analistul de la managerii de investiții elvețieni Vontobel, Andreas Venditti, a declarat că dosarul de investiții al UBS "s-a schimbat de la o firmă generatoare de capital cu randamente ridicate de capital pentru acționari, la o poveste complexă de restructurare".
"Cel puțin UBS și-a asigurat un preț rezonabil și o protecție semnificativă împotriva pierderilor", a adăugat el.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prăbușirea Credit Suisse

Credit Suisse a publicat luni poate ultimele rezultate trimestriale înainte de fuziune, dezvăluind situația disperată în care se afla atunci când a fost promovată operațiunea de preluare. Banca a înregistrat retrageri de 61,2 miliarde de franci elvețieni (68,6 miliarde de dolari) numai în primul trimestru din 2023- majoritatea făcute în panică în preajma momentului preluării- după retrageri de 110,5 miliarde de franci elvețieni în trimestrul al patrulea al anului trecut. Deși Credit Suisse a declarat că aceste ieșiri s-au "temperat", a recunoscut că "nu s-au inversat încă".
Credit Suisse a raportat profituri nete înșelător de umflate pentru primul trimestru, care s-au umflat la 12,4 miliarde de franci elvețieni (14 miliarde de dolari), față de o pierdere semnificativă cu un an mai devreme. Dar acest lucru a fost atribuit în mare parte deținătorilor de datorii cu grad ridicat de risc ale Credit Suisse, care au fost șterse în cadrul operațiunii de preluare de urgență. A avertizat că vor urma pierderi "substanțiale".

Citește și: "Ajustări masive" pentru sistemul financiar la nivel global?

Citește și: SVB și Signature Bank au dat faliment, First Republic se apropie!

Citește și: Îngrijorările băncilor se calmează pentru moment?

 

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.