Calendar Ortodox marți, 2 mai 2023: Sărbătoare cu cruce neagră. Ce Sfânt este și ce rugăciunea este bine să citești în această zi?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 feb 2024, 00:45

Marți, 2 mai 2023, în calendarul ortodox este zi cu cruce neagră.

Ce se sărbătorește pe data 2 mai 2023? Este sărbătoare mare, trecută cu cruce neagră, în calendarul ortodox.

Ce sărbătoare este marți 2 mai 2023?

Marți, 18 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare; Sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului

Cine a fost Sfântul Atanasie cel Mare?

Sfântul Atanasie cel Mare este prăznuit de Biserica Ortodoxa atât la data de 18 ianuarie, cât și pe 2 mai (Aducerea moaștelor sale în Constantinopol).

Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai de seamă episcopi ai Bisericii creștine din Alexandria în sec. al IV-lea. Acesta s-a născut în Alexandria, în 295 sau 296, și a primit o temeinică educație clasică și teologică. La 24 de ani a fost hirotonit diacon de către arhiepiscopul cetății, Alexandru, încredințându-i-se totodată și funcția de secretar al acestuia. În această calitate îl însoțește pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, unde joacă un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie.

Citește și: Calendar Ortodox 1 Mai 2023: Ce sărbătoare este luni? Rugăciunea puternică pentru armonie și fericire în familie

Este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru- 8 iunie 328. Sfântul Atanasie a fost episcop până în 373. În tot acest timp a suferit cinci exiluri, însă acestea nu l-au împiedicat să desfășoare o bogată activitate teologică- mai ales o politică bisericească antiariană.

Sfântul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat. A fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Lucrările sale au ca obiect lupta pentru apărarea credinței niceene. El supune argumentele exegetice si dialectice ale oponenților sai unei analize critice, scrupuloase, dovedindu-le netemeinicia. Ajutat de vastele sale cunoștințe scripturistice, teologice si filosofice, el a izbutit sa pună pe temelii solide credința creștină ortodoxă.

Ce rugăciune se citește în această zi?

”De viața ta cea în trup s-au minunat cetele îngerești, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieșit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice.

Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre. Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viaţă, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaș nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ţi aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Fiind cuprins de dorirea ta şi legat cu dragostea către tine, îndrăznind, cânt ție laudă cu buze întinate.

Pentru aceea, părinte, fii mie îndurător şi dă-mi putere să-ţi aduc laudă după vrednicie.

Din tinerețe părăsind toate cele pieritoare şi veselitoare ale vieţii, cu osârdie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie şi ridicând pe umeri Crucea Domnului tău, ţi-ai topit trupul prin înfrânări. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a şi ales pe tine păstor sufletelor, purtătorule de Dumnezeu fericite.

Citește și: Calendar Ortodox 30 aprilie 2023: Ce sărbătoare este duminică? Rugăciune de mare ajutor în momentele grele ale vieții

Iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de păcate și sănătate celor ce prăznuiesc cu dragoste, sfântă pomenirea ta.

Amin!”

Sursă: creștinortodox.ro