LIVE UPDATE Ziua 437 de război. Autoritățile ruse încep evacuările din regiunea Zaporojie. Ucrainenii nu cred că trupele Wagner se vor retrage din Bahmut

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 06 feb 2024, 00:40

Autoritățile ruse încep evacuările din regiunea Zaporojie.

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 437-a zi. Armata rusă intensifică atacurile.

Autoritățile ruse instalate în regiunea anexată Zaporojie a Ucrainei au anunțat, vineri, 5 mai, evacuarea locuitorilor din 18 așezări din prima linie din cauza „bombardamentelor intensificat.”

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 436 de război. Nou atac rusesc cu drone asupra Kievului. Departamentul de Stat al SUA susține că Rusia a ucis sau rănit peste 100 de civili în ultimele 4 zile

Autoritățile ruse încep evacuările din regiunea Zaporojie

„În ultimele zile, inamicul a intensificat bombardarea așezărilor situate în imediata apropiere a liniei de contact”, a declarat guvernatorul interimar al regiunii, numit de Rusia, Evgheni Balitsky, într-o declarație pe canalul său Telegram.

„În acest sens, am decis să evacuez, în primul rând, copiii cu părinții lor, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, pacienții instituțiilor medicale de la focul inamic și să-i mutăm din teritoriile de linie frontală adânc în regiune”.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 435 de război. Ucraina: Cel mai mare atac al Rusiei, respins noaptea trecută. Cel puțin 21 de morți, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Herson

Balitsky a enumerat următoarele orașe și sate în declarația sa: Timoşivka,  Smyrenivka,  Tarasivka,  Orlianske,  Molochansk, Kuibysheve, Pryshyb, Tokmak, Mala Bilozerka, Vasylivka, Velyka Bilozerka,  Dniprorudne,  Mykhailivka,  Kamianka-Dniprovska, Enerhodar, Polohy, Kinski Razdory și Rozivka.   

„Nu putem risca siguranța oamenilor și vom asigura fonduri pentru călătorii organizate, plăți forfetare, cazare și masă. Se va organiza relocarea temporară în regiune. Copiii de vârstă școlară superioară își vor continua studiile în instituții de învățământ. Copiii vor fi supuși reabilitării și se vor odihni în tabere de copii”, a adăugat Balitsky.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ucrainenii nu cred că trupele Wagner se vor retrage din Bahmut

Evgheni Prigojin a afirmat că rușii dingrupul Wagner se vor retrage din lupta pentru Bahmut, dar ucrainenii nu cred acest lucru. Ei susțin că sunt aduși mercenari din alte părți ale frontului, deoarece vor să cucerească orașul înainte de Ziua Victoriei, marea sărbătoare rusă de pe 9 mai.

Vineri seara, rușii au bombardat orașul Bahmut din estul Ucrainei cu muniții incendiare cu fosfor, transmit agențiile de presă ucrainene.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 434 de război. Forțele ucrainene au lovit patru depozite de muniție ale armatei ruse. Ucraina a format opt noi brigăzi pentru contraatac

„Bahmut. Muniții cu fosfor. Nenorociți mizerabili. Aceeași situație a fost și la Mariupol. Când nu mai pot face nimic, trag cu muniții cu fosfor”, a scris pe Telegram Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol,

Serviciul de presă al Forțelor ucrainene pentru Operațiuni Speciale a transmis că unitățile lor continuă să apere orașul:

 

„Inamicul a folosit fosfor şi muniţie incendiară în Bahmut, încercând să şteargă oraşul de pe faţa pământului. Cu toate acestea, soldaţii din forţele speciale ucrainene şi din alte unităţi ale forţelor de apărare continuă să apere cu curaj oraşul. Şi în aceste condiţii, continuăm să distrugem inamicul”.