Cei care doresc să ceară recalcularea pensiilor trebuie să știe că doar o anumită categorie de pensionari poate face acest lucru și de asemenea este necesar să aveți anumite documente specifice la îndemână.
Cine are dreptul să ceară recalcularea pensiei?
Recalcularea pensiei poate fi cerută doare de către o anumită categorie de pensionari și anume: cei care au realizat stagiu de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă și cei care au continuat să lucreze după împlinirea vârstei de retragere și apoi au ieșit la pensie.
Pentru ca pensiile să poată fi recalculate, se iau în considerare veniturile și stagiile de cotizare, precum și perioadele asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege, împreună cu alte documente care pot modifica drepturile de pensie ce nu au fost valorificate la stabilirea pensiei inițiale.
Citește și: Pensii 2023: Cum poți verifica online ce vechime în muncă ai?
De ce documente aveți nevoie pentru recalcularea pensiei?
Persoanele care doresc să ceară recalcularea pensiei au nevoie de următoarele documente:
- cererea;
- cuponul de pensie;
- carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată;
- cartea/buletinul de identitate în original și copie. Țineți cont că cererea trebuie să fie trimisă prin e-mail, iar în mesaj trebuie să incluzi un număr de telefon la care poți fi contactat ulterior.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Astfel, pensionarii pot cere recalcularea pensiei în orice moment, prin depunerea unei cereri la Casa de Pensii. Este de remarcat că, potrivit autorităților, recalcularea pensiei poate conduce doar la o creștere a acesteia.
Pensiile nu vor scădea în urma recalculării
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre formula de recalculare a pensiilor și a precizat că această procedură va fi aplicată pentru cinci milioane de pensii. Totuși, el a asigurat că nicio pensie nu va scădea ca urmare a acestui proces.
De asemenea, Marius Budăi a mai declarat că: „Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice.
Începând din acest an, pensiile vor fi calculate conform unei noi formule, iar pentru a corecta inechitățile din sistem, pensiile vor fi recalculate pe baza ideii că valoarea
punctului de pensie a crescut la 1.785 de lei, față de 1.586 lei înainte de această modificare.Prin noua reformă, unele dintre pensiile românilor vor crește, iar până în septembrie toate dosarele vor fi evaluate.
Cum se calculează vârsta de pensionare
Potrivit Legii nr. 156/1998, dreptul la pensie pentru limită de vârstă, se acordă dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare.
De asemenea, începând cu 1 iulie 2017, pentru bărbați a fost stabilită vârsta standard de pensionare de 62 de ani 04 luni şi a crescut în fiecare an la 1 iulie cu 4 luni şi constituie 63 de ani de la 01.07.2019, iar pentru femei a fost stabilită vârsta de pensionare de la 01.07.2017 de 57 de ani 06 luni şi crește în fiecare an la 1 iulie cu 6 luni până va constitui 63 de ani către anul 2028, iar pentru femeile care au născut şi educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii se aplică vârstele standard de pensionare prevăzute pentru femei, diminuate cu 3 ani.
Stagiul de cotizare, conform art.42 in aceiași lege, de la 1 iulie 2018 pentru bărbați constituie 34 de ani, pentru femei de la 01.07.2017 a fost stabilit de 30 de ani 6 luni, care de asemenea crește cu 6 luni în fiecare an la 1 iulie până va constitui de la 1 iulie 2024- 34 de ani.
În prezent, pensiile din țara noastră, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actuala legislație trebuia înlocuită de câțiva ani, dar Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată din nou, de data aceasta pentru 2024.
Sursă: evz.ro