LIVE UPDATE Ziua 440 de război în Ucraina: Grupul Wagner înaintează din ce în ce mai mult în Bahmut

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 09 mai 2023, 14:19

„Vizita se va concentra asupra tuturor dimensiunilor relațiilor noastre cu Ucraina”

Sursa: Profimedia

În a 440-a zi de război, Ucraina a respins 23 din cele 25 de atacuri cu rachete de croazieră rusești. În tot acest timp, Rusia se pregătește pentru a serba Ziua Victoriei, zi care marchează victoria împotriva Germaniei naziste, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE ORA 14:15. Putin susține că vrea pace

În timpul discursului susținut de Ziua Victoriei, Vladimir Putin a declarat că tot ceea ce vrea Rusia este pacea, dar Occidentul este vinovat pentru escaladarea conflictului. „Un război real are loc în acest moment împotriva patriei noastre mamă”, a precizat acesta, cu toate că armata sa nu a mai înregistrat nicio victorie notabilă de mai multe luni.

UPDATE ORA 13:00. Grupul Wagner înaintează din ce în ce mai mult în Bahmut

Ucraina mai controlează doar 2,36 km pătrați din orașul Bahmut, în timp ce Prigojin, liderul Wagner, se laudă cu reușitele armatei sale: „ Grupurile avansează și vor continua să avanseze. Luptele sunt feroce”, a anunțat acesta.

Ucraina a confirmat luptele grele, adugând că „acțiunile offensive” ale rușilor nu înregistrează niciun rezultat.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE ORA 11:30. America trimite un nou pachet de ajutoare militare în Ucraina

Statele Unite ale Americii, cel mai mare furnizor de armament pentru Ucraina de când războiul a început, au anunțat că vor trimite un nou pachet de ajutoare în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Acesta va conține rachete antiaeriene și obuze, dar și muniție de artilerie.

UPDTE ORA 10:00. Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev

Astăzi, 9 mai, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a ajuns la Kiev, cu ocazia Zilei Europei. De când războiul a început anul trecut, aceasta este a cincea oară când von der Leyen ajunge

în Ucraina.

„Vizita se va concentra asupra tuturor dimensiunilor relațiilor noastre cu Ucraina”, a precizat un purtător de cuvânt, menționând, de asemenea, că vizita oficială are scopul de a afirma, din nou, „sprijinul neclintit al UE față de Ucraina”.

UPDATE ORA 08:30. Vladimir Putin este aștetat la parada organizată de Ziua Victoriei

Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Volodimir Zelenski, a precizat că liderul de la Kremlin este așteptat să efectueze o vizită „la tribuna ipocriziei”, în timp ce va primi o „paradă a ucigașilor”.

Citește și: Moldova: Cât de rusă este regiunea autonomă Găgăuzia?

Mai mult decât atât, acesta a mai anunțat că, în decursul nopții, mai multe „orașe ucrainene pașnice” au fost ținta atacurilor armatei ruse.