Anunț important pentru români! Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă. Se poate plăti în rate

Autor: Diana Tilă

Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă

Sursa: PixaBay

Veștii bune pentru românii care vor să cumpere ani vechime în muncă. Aceștia pot plăti în rate.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a transmis că românii care nu au suficienți ani de vechime în muncă își pot cumpăra anumite perioade de cotizație în rate. Însă, sunt câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinească doritorii. 

Citește și: Salarii bugetari 2023: Ce prevede așa-numita Ordonanță a Austerității?

Anunț important pentru români! Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă. Se poate plăti în rate

Înainte să cumpere ani vechime în muncă, românii trebuie să folosească un calcul pentru a afla cât costă o lună de vechime: 25% cât este contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, care este 3.000 lei. Suma obținută este de 750 de lei. Aceasta este suma pe care un român trebuie să o plătească pentru o lună de vechime în muncă.

Suma pe care trebuie să o plătească o persoană pentru a cumpăra 12 luni de vechime în muncă se poate afla după următorul calcul: 12 luni x 750 de lei, înseamnă 9.000

lei. Suma nu este deloc mică, însă cele 12 luni de vechime  cumpărate ar putea conta mult în calcularea pensiei.

Citește și: Pensii 2023: Cum poți verifica online ce vechime în muncă ai?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mult, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a precizat că aceste sume pot fi plătite în rate, ce se stabilesc împreună cu Casa Teritorială de Pensii.

„Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari. Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie.

Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.

Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până

în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă. Această ordonanță 163 își încetează aplicativitatea la 31 august anul acesta”, a explicat Daniel Baciu, pentru  Antena3 CNN.

Citește și: Recalculare pensii 2023: De ce documente ai nevoie și când se poate face aceasta?

Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie 2023: condiții

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 163/2020, prin care este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de cel mult 6 ani, a intrat în vigoare la data de 28.09.2020. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până în data de 31.08.2023, conform alba24.ro.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

 

 

Taguri: