În cât timp oamenii vor putea locui pe Lună. Vezi ce au răspuns cei de la NASA

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 mai 2023, 10:47

În cât timp oamenii vor putea locui pe Lună. Vezi ce au răspuns cei de la NASA

Sursa: PixaBay

De zeci de ani se discută despre posibilitatea ca oamenii să locuiască pe Lună, iar NASA a dat răspunsul mult așteptat cu privire la perioada în care se va întâmpla.

NASA a anunțat că oamenii vor putea locui pe Lună pe perioade mai lungi de timp chiar în acest deceniu, fiind necesare astfel de habitate pentru misiunile științifice.

Citește și: NASA a anunțat cine sunt cele patru persoane ce vor călători spre Lună. Care sunt cele trei premiere anunțate de agenţia spaţială americană

În cât timp oamenii vor putea locui pe Lună

În anul 2022 a avut loc lansarea cu succes a primei misiuni Artemis, iar oficialii NASA au speranțe mari pentru proiecte asemănătoare, ba chiar pentru trimiterea astronauților să trăiască pe Lună înainte de sfârșitul deceniului. Howard Hu este managerul programului Orion, iar acesta a spus că lansarea Artemis a fost o „zi istorică pentru zborul spațial uman” și a numit-o „primul pas pe care îl facem către explorarea pe termen lung a spațiului adânc”.  

„Cu siguranță, în acest deceniu, vom avea oameni care trăiesc pe durate, în funcție de cât timp vom rămâne la suprafață. Vor avea habitate, vor avea rovere pe sol”, a declarat el. După mai multe încercări eșuate, racheta „Space Launch System” sau SLS a adus o mică speranță pentru știință. Aceasta a fost propulsată în direcția Lunii.  

SLS este cea mai puternică rachetă pe care NASA a construit-o vreodată, iar aceasta va zbura mai departe decât orice navă spațială construită pentru oameni: 40.000

de mile dincolo de partea îndepărtată a Lunii și 280.000 de mile de Pământ. Racheta nu a plecat cu un echipaj, fiind prima din programul Artemis al agenției spațiale, care își propune să ducă oamenii înapoi pe Lună și să construiască acolo o stație spațială în care astronauții vor putea să trăiască și să lucreze. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ce trebuie să faci pentru a deveni astronaut. Iuri Gagarin este primul om care a ajuns în spațiu

Obstacole pe care oamenii le vor avea pe Lună

Deși toată lumea s-a gândit cum o să fie să locuim pe Lună, iar diferiți oameni de știință își doresc să mărească ritmul pentru a locui cât mai devreme acolo, există câteva probleme pe care le vom avea după ce ajungem acolo.

Pentru a trăi pe Lună va trebui să descoperim o sursă de energie fiabilă și regenerabilă, iar deși NASA își dorește să dezvolte sisteme de generare a energiei, vom avea nevoie și de o infrastructură energetică suplimentară.

Pe Lună va fi ușor de trăit, acolo există praf lunar toxic, cu are astronauții Apollo 17 s-au confruntat, spunând că le lăcrimau ochii și îi durea gâtul. Pe lângă acest praf lunar toxic, pe Lună nu există protecție împotriva meteoriților sau radiațiilor.

Un alt aspect important este diferența de temperatură și modul în care aceasta variază, de la -248 la 123 de grade Celsius.

Citește și: SpaceX: echipajul complet pentru misiunea pe Lună finanțată privat!

Surse: herox.com, eandt.theiet.org 

 

Taguri: