Top 5 cele mai frecvent întâlnite carențe nutriționale la nivelul populației

Author: Madalina Maftei

Alimentația echilibrată este elementul cheie al unei vieți sănătoase, bunăstării și longevității noastre.

Nutrienții din alimente sunt responsabili pentru susținerea funcțiilor corpului nostru și pentru prevenirea diverselor boli și afecțiuni, iar cu cât acești nutrienți sunt mai diverși, cu atât și beneficiile acestora vor fi mai evidente. În timp ce mulți oameni își asigură necesarul de nutrienți strict prin alimentație, există la fel de mulți care suferă de carențe nutriționale, pe perioade îndelungate de timp. Aceste carențe pot avea diverse cauze, de la diete neadecvate și sărace în micro și macronutrienți, la anumite afecțiuni cronice care interferează cu modul de absorbție a acestor elemente în corpul uman. 

În acest articol, vom discuta despre cele 5 cele mai comune carențe nutriționale la nivelul populației globale, dar și despre principalele simptome ale acestora, așa că citește rândurile ce urmează. 

Iată care sunt cele 5 cele mai des întâlnite deficite nutriționale ale populației

Fier - deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente carențe la nivel global, afectând în special femeile și copiii. Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, o proteină esențială în corpul nostru, care ajută la transportul oxigenului. Simptomele deficienței de fier includ oboseală, slăbiciune musculară, dureri de cap și dificultăți de concentrare. În cazul unei carențe de fier diagnosticate, cel mai probabil medicul curant îți va recomanda un supliment de fier, precum Sideral Forte, care se găsește în toate lanțurile mari de farmacii, precum helpnet.ro. 

Vitamina D - denumită și calciferol, această vitamină este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar, deoarece ajută la absorbția calciului și la menținerea nivelului adecvat de calciu și fosfor în organism. Aceasta poate fi sintetizată de către organism în mod natural în timpul expunerii la lumina soarelui, dar în zilele noastre, mulți dintre noi nu obținem suficientă expunere la soare. Simptomele deficienței de vitamina D pot include fragilitatea oaselor, dureri osoase, slăbiciune musculară, creșterea riscului de fracturi și scăderea imunității. În plus, deficiența de vitamina D poate fi asociată cu apariția unor afecțiuni precum osteoporoza, diabetul, cancerul și bolile cardiovasculare.

 Vitamina B12 - vitamina B12 este una dintre cele opt vitamine B și este importantă pentru funcționarea normală a sistemului nervos și a celulelor sanguine. Aceasta se găsește în principal în produsele animale, ceea ce face ca adepții vegetarianismului să fie mai susceptibili la deficiența de vitamina B12. De asemenea, anumite afecțiuni care interferează cu absorbția vitaminei B12 în organism, precum și vârsta înaintată sunt printre principalele cauze. Simptomele deficienței de vitamina B12 pot include oboseală, slăbiciune musculară, dificultăți de concentrare, probleme de memorie, depresie, pierderea poftei de mâncare și probleme de somn. În plus, deficiența de vitamina B12 poate conduce la anemie megaloblastică, o afecțiune în care celulele roșii sanguine devin mai mari decât cele normale, ducând la oboseală și slăbiciune. În cazurile severe, deficiența de vitamina B12 poate duce la deteriorarea nervilor, ceea ce poate cauza amețeli, furnicături sau pierderea echilibrului.

Calciu - acest element are un rol cheie pentru sănătatea oaselor și a dinților și este, de asemenea, implicat în funcționarea musculară și a sistemului nervos. Deficiența de calciu poate apărea din cauza unei diete sărace în acest mineral sau din cauza unor afecțiuni care interferează cu absorbția acestuia în organism. Carența de calciu poate avea consecințe grave pentru sănătatea oaselor, crescând riscul de osteoporoză, care poate duce la fracturi și dureri cronice. Simptomele deficienței de calciu pot include fragilitatea oaselor, dureri osoase, spasme musculare și crampe. În plus, deficiența de calciu poate afecta funcționarea inimii și poate contribui la apariția unor boli cardiovasculare.

Zinc - zincul este un mineral esențial implicat în multe procese metabolice, fiind necesar în mai mult de 300 de procese enzimatice din organism, inclusiv producerea de celule albe din sânge și sinteza proteinelor. Deficiența de zinc poate fi cauzată de o dietă săracă în acest mineral sau de probleme de absorbție. Simptomele deficienței de zinc pot include pierderea poftei de mâncare, oboseală, scăderea gustului și mirosului, pierderea în greutate, afecțiuni dermatologice, precum și slăbirea sistemului imunitar. În plus, deficiența de zinc poate afecta dezvoltarea copiilor, putând duce la creșterea întârziată și la apariția unor afecțiuni precum retardul mintal. Este important de menționat faptul că și excesul de zinc poate fi dăunător pentru sănătate, prin urmare, e important să fim atenți la aportul de zinc pe care îl aducem organismului nostru. 

În concluzie, populația la nivel global suferă în mare parte de deficiențe de carențe alimentare, principalul motiv fiind alimentația precară. Dacă te afli printre cei care are un astfel de diagnostic, urmează sfaturile doctorului curant și încearcă să adopți un stil alimentar cât mai variat și mai bogat. Dacă te confrunți în schimb, cu vreunul dintre simptomele menționate mai sus și bănuiești că ai putea suferi de o astfel de carență, nu amâna vizita la medicul generalist care să îți pună un diagnostic corect și să îți facă recomandările necesare. 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.