Tabel cu vârsta de pensionare pentru bărbați: În ce an ieși la pensie în funcție de data la care te-ai născut

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 feb 2024, 02:00

Pentru a ieși la pensie, bărbații sunt nevoiți să respecte anumite reguli.

Sursa: pixabay.com

Pentru a ieși la pensie, bărbații sunt nevoiți să respecte anumite reguli. Care sunt acestea?

Potrivit legislației, pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege, dar care sunt actele de care aveți nevoie pentru a ieși la pensie în 2023?

La ce vârstă pot ieși bărbații la pensie în funcție de data în care s-au născut?

Românii pot ieși la pensie anticipat, chiar dacă nu au un stagiu de cotizare complet, însă trebuie să ştie că pensionarea anticipată nu este la îndemâna oricui, existând o serie de reguli care trebuie îndeplinite.

Astfel că, dacă a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare. Vârsta la care se pot pensiona femeile diferă de cea a bărbaților, iar atingerea ei depinde de data nașterii.

Astfel, iată cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă în acest an.

Citește și: Tabel cu vârsta de pensionare pentru femei: În ce an ieși la pensie în funcție de data la care te-ai născut

Persoanele care au fost angajate cu carte de muncă și au îndeplinit stagiul de cotizare au dreptul la pensie, însă tot mai mulți români se întreabă câți ani de muncă trebuie să aibă ca să se poată pensiona anticipat.

Aceștia pot ieși a pensie anticipat, fie atunci când nu mai au posibilitatea să muncească sau pur și simplu nu mai vor să lucreze.

Pensia este, în general, de trei tipuri: pentru limită de vârstă, pensie anticipată și pensie anticipată parțial.

Dacă, totuși, nu este vorba de o pensionare anticipată sau din anumite motive personale, precum cele medicale, pensionările la limita de vârstă prevăd anumite condiții prin care bărbații care au împlinit vârsta dar și celelalte aspecte prevăzute de lege pot ieși la pensie.

Vârsta normală de pensionare este prevăzută diferit pentru bărbați și femei

Legislația care există în prezent trebuia înlocuită de câțiva ani, dar Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată din nou, de data aceasta pentru 2024.

Conform legii pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet este de 35 de ani.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Vârsta normală de pensionare este prevăzută diferit pentru bărbați și femei, 65 de ani și, respectiv, 63 de ani pentru femei, aceasta urmând a fi egalizată, în etape, până în 2030 conform unei grile stabilite de lege și prezentată de Casa Națională de Pensii.

Diferite reglementări privind vârsta standard de pensionare au fost criticate pentru că încalcă principiul egalității între femei și bărbați prin crearea unor condiții diferite pentru stabilirea eligibilității la pensie pe baza apartenenței la un anumit sex.

Citește și: Recalculare pensii 2023: De ce documente ai nevoie și când se poate face aceasta?

Diferența de vârstă de pensionare între femei și bărbați din România este determinată de mai mulți factori, inclusiv de factorii biologici și sociali.

Pentru a vă putea calcula vârsta de pensionare, puteți accesa calculatorul de pe site-ul Casei Naționale de Pensii. Datele sunt cu caracter informațional.

De asemenea puteți accesa acest tabel care conține vârsta standard de pensionare, stagii complete și stagii minime de cotizare – bărbați.

Sursă: legislatie.just.ro