Cine sunt primii bugetari concediați, după ce au fost aprobate măsurile pentru acoperirea găurii bugetare în valoare de 20 de miliarde de lei

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 feb 2024, 05:05

În momentul de față, există 900 de consilieri ai demnitarilor din administrația centrală

Sursa: pexels

A fost aprobată ordonanța austerității, pentru a se acoperi gaura bugetară în valoare de 20 de miliarde de lei, iar, printre modificările ce vor fi implementate, se numără și concedierea unor bugetari.

Numărul primilor bugetari care vor fi concediați din cauza ordonanței austerității se ridică la câteva sute. Mai multe schimbări vor avea loc în viitorul apropiat, pentru ca suma de 20 de miliarde de lei să fie acoperită.

Cine sunt primii bugetari concediați

În momentul de față, există 900 de consilieri ai demnitarilor din administrația centrală, dar urmează ca acesta să se înjumătățească în urma măsurilor de austeritate, care au fost aprobate, susține Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Sunt în jur de 900 pe întreg aparatul. Deci, practic, înjumătăţirea lor, vorbim de administraţia centrală, va fi de 450. Acum, depinde şi de posturile ocupate, că nu toate posturile sunt ocupate. Am discutat doar aritmetic, modificarea actuală faţă de ceea ce prevedea legea iniţial”, a afirmat Adrian Câciu, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria.

De asemenea, ministrul a precizat că va trebui să renunțe unii consilieri și că toate criteriile pe baza cărora vor fi aleși cei care rămân vor fi unele corecte.

„Şase consilieri, avem o discuţie şi o analiză. Criteriile sunt, până la urmă, şi unele de performanţă, am totuşi o vechime în zona aceasta de demnitate publică şi cred că am văzut…

Citește și: Cine sunt angajații care trebuie să dea înapoi banii pentru voucherele de vacanță, în maximum 60 de zile

Dar, până la urmă, sunt consilieri personali şi aici nu cred că ar trebui să se supere nimeni.

Este o discuţie bazată pe elemente de performanţă, loialitate, încredere, profesionalism”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce alte măsuri vor mai fi implementate

Pe lângă sutele de consilieri care vor rămâne fără loc de muncă, vor fi înghețate angajările la stat, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie ca, în decursul anului curent, să cumpere mobilier sau mașini.

Mai mult decât atât, cheltuielile din instituții vor fi reduse cu zece procente. Cu toate acestea, economia va fi în valoare de doar cinci miliarde de lei, deși se spusese că este de 20 de miliarde de lei.

„Este necesară o reanalizare a schemei pe energie. Cetățenii nu trebuie să plătescă distorsiunile unei piețe imperfecte”, a precizat, în schimb, Adrian Câciu, în cadrul unui briefing de presă.

Citește și: Salariul minim pe economie ar putea ajunge la 3.800 de lei din anul 2024. La cât vor ajunge taxele plătite de angajatori

În proiectul de OUG, este prevăzut ca Ministerul să poată să „efectueze virări de credite bugetare şi credite de angajament, în cadrul capitolului bugetar, între capitole bugetare şi între programe, peste limitele

prevăzute, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate, în vederea asigurării fondurilor necesare”.

 

Taguri:

În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.