Atenție pensionari: A apărut o nouă tehnică prin care oamenii sunt păcăliți și le sunt furați banii

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 feb 2024, 01:55

Hoții au început să utilizeze o nouă tehnică pri n care înșală oamenii și le ia banii. Un bărbat de 73 de ani le-a căzut în plasă.

Sursa: pixabay.com

Hoții se folosesc de o nouă tehnică prin care le iau banii oamenilor, mai ales pensionarilor.

Hoții au început să utilizeze o nouă tehnică prin care înșală oamenii și le ia banii. Un bărbat de 73 de ani le-a căzut în plasă.

Se utilizează o nouă tehnică prin care le sunt furați banii pensionarilor

Două persoane au recurs la tehnica „împrietenirii” pentru a înșela și păcăli un bărbat în vârste de 73 de ani din Moinești. Bărbatul a rămas fără o sumă importantă de bani.

Polițiștii au reuști să îi prindă pe cei doi indivizi.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate de polițiștii din Bacău, s-a stabilit că, la data de 10 mai 2023, doi tineri, de 19 și 20 de ani, originari din Bacău, s-au dedat la acțiuni de inducere în eroare și înșelăciune față de bătrân. Aceștia l-au abordat sub pretextul prieteniei, susținând în mod fals că a câștigat un premiu. Pentru a pretinde revendicarea premiului, aceștia l-au constrâns să plătească suma de 8.800

lei.

Citește și: Vești bune pentru pensionari! Marius Budăi a anunțat data la care vor fi livrate pensiile în luna iunie

Banii au fost recuperați integral

Cu ajutorul polițiștilor din cadrul Secțiilor 1 și 2 Poliție Bacău, tinerii au fost localizați pe raza municipiului Bacău, reușindu-se, astfel, recuperarea integrală a prejudiciului. Aceștia au fost transportați la la sediul Poliției Moinești pentru a da declarații.

Cercetările privind fapta de înșelăciune sunt în continuare în desfășurare.

Polițiștii din Bacău sfătuiesc oamenii, mai ales persoanele bătrâne să: „Pentru a nu deveni victime ale infracțiunii de înșelăciune, poliţiştii vă recomandă să nu vă împrieteniți cu persoane necunoscute pe stradă. Nu aveți încredere în cineva care vă spune că ați câștigat un premiu, iar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să achitați o sumă de bani, oricât de avantajos pare a fi”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce sfaturi mai oferă oamenii legii?

Autoritățile române le recomandă persoanelor care se întâlnesc și se confruntă cu astfel de persoane să facă un efort pentru a reține și a documenta cât mai multe detalii despre escroci.

Aceste informații vor ajuta poliția să identifice și să aresteze rapid vinovații.

Conform reprezentanților IPJ Bacău, în cazul în care vă aflați în astfel de situații, este recomandat să rețineți diverse detalii cu privire la persoanele care vă abordează (cum ar fi vârsta aproximativă, caracteristicile fizice și vestimentația), tipul, marca și numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, precum și direcția în care se îndreaptă. Este foarte important să raportați prompt la poliție orice informație despre astfel de indivizi sau victime ale unor astfel de infracțiuni.

Ce trebuie să faceți în cazul în care ați furnizat datele de pe card greșit?

Tot mai mulți români sunt înșelați de către hackeri și se trezesc fără bani pe cardul bancar. Directorul pentru Securitate Cibernetică a furnizat mai multe informații despre cum să vă protejați de aceste fraude.

Potrivit DNSC: ”Numărul consumatorilor care profită de posibilitățile oferite de cumpărăturile online crește pe zi ce trece. Cumpărătorii trebuie să fie însă prudenți în permanență, deoarece escrocii online încearcă să găsească noi şi noi modalități de a fura date de card sau date bancare! Autorii practicilor de scam utilizează site-uri false, se prezintă ca vânzători pe site-uri de licitații sau trimit e-mailuri frauduloase (phishing) în care susțin că desfăşoară activități pe site-uri de plată sau de vânzare cu amănuntul bine cunoscute”.

Citește și: Poșta Română a făcut anunțul legat de pensiile românilor: Când intră banii în luna iunie, ținând cont de minivacanța de Ziua Copilului și Rusalii?

Atunci când accesați o pagină ilegală, specialiștii recomandă să luați legătura cu banca cât mai urgent posibil.

Un pas rapid, pe care trebuie să îl urmați, este să schimbați parolele atât la contul de mail cât și cele de pe rețelele sociale.

Sursă: capital.ro