O anumită categorie de români urmează să primească 2.690 de lei pe lângă pensie. Decizia va intra în vigoare în toată țara

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 feb 2024, 03:45

Statul oferă 2.690 de lei unei anumite categorii de pensionari.

Sursa: pixabay.com

Statul oferă 2.690 de lei unei anumite categorii de pensionari.

Camera Deputaților a decis ca o anumită categorie de oameni să primească suma de 2.690 de lei pe lângă pensie.

Anumiți pensionari urmează să mai primească 2.690 de lei în plus

Camera Deputaților a votat un proiect de lege prin care invalizilor de război, veteranilor şi văduvelor de război li se poate acorda, lunar, o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50%.

Această sumă de bani este menită să contribuie la un trai decent pentru cei care şi-au pus viaţa în pericol pentru siguranţa țării noastre.

Citește și: Atenție pensionari: A apărut o nouă tehnică prin care oamenii sunt păcăliți și le sunt furați banii

Scopul actului normativ îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, ce reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoștința, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării, precum şi o reparaţie morală şi materială care să contribuie la asigurarea unui venit

decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.

Conform proiectului de lege: „Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”.

Raluca Turcan a declarat că: „În mandatul de ministru al Muncii, împreună cu actualul premier Nicolae Ciucă, ministru al Apărării la vremea respectivă, am decis instituirea acestei indemnizaţii de gratitudine ca o compensaţie

morală şi materială pentru invalizii de război, văduve şi veterani. Această indemnizaţie de gratitudine este menită să contribuie la un trai decent pentru cei care şi-au pus viaţa pentru siguranţa ţării noastre şi în total, din nefericire, la vremea respectivă mai erau doar 2.521 de beneficiari. Această indemnizaţie de gratitudine are o valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut care stă la baza constituirii bugetului de asigurări sociale şi, în momentul de faţă, ajunge la un cuantum de aproximativ 2.690
lei”.

Aceasta a mai declarat că ar trebui ca la finalul acestei sesiuni parlamentare, Camera Deputaţilor să voteze proiectul de lege privind modificarea pensiilor speciale, cât şi proiectul privind reforma sistemului public de pensii.

Raluca Turcan a mai precizat că: „Aşadar, prin votul de astăzi, vă îndemn şi vă mulţumesc că decideţi să instituim definitiv această indemnizaţie de gratitudine şi, într-un fel aceasta să fie doar un prim pas la restabilirea echităţilor din sistemul de pensii, pentru că această indemnizaţie poate fi cumulată cu celelalte drepturi pe care le au veteranii de război, văduvele

şi invalizii.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La finalul acestei sesiuni legislative să ajungem ca în Camera Deputaţilor să dăm votul final deopotrivă pe modificările la legea pensiilor speciale şi la legea privind reforma sistemului public de pensii”.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Cameră, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Citește și: Ce este rotativa guvernamentală? În această săptămână au loc ultimele negocieri dintre PSD și PNL. Nicolae Ciucă: „Avem nevoie de tot ceea ce înseamnă consens politic”

În România apare o nouă categorie de pensii

Camera Deputaților a votat miercuri, 10 mai, un proiect prin care se stabilește că magistrații-asistenți vor putea beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Actul normativ adoptat de către Camera Deputaților prevede că: „Funcţiile de secretar general şi de prim magistrat-asistent, respectiv cea de magistrat-asistent şef sunt funcţii de conducere. Funcţiile de conducere de la Cancelaria preşedintelui Curţii Constituţionale ocupate de magistraţii asistenţi sunt asimilate ca rang şi salarizare funcţiei de magistrat-asistent şef, iar cele ocupate de alte categorii de personal sunt asimilate ca rang şi salarizare funcţiei publice parlamentare de director general. Funcţiile de conducere de la cabinetele judecătorilor sunt asimilate ca rang şi salarizare funcţiei publice parlamentare de director. Alte funcţii de conducere se stabilesc potrivit structurii organizatorice şi nomenclatorului de funcţii aprobate”

Magistraţii asistenţi vor fi nevoiți să ofere, anual, o declaraţie olografă pe propria răspundere în care să specifice dacă soțul/soția, rudele sau finii până la gradul al patrulea inclusiv exercită o funcţie sau desfăşoară o activitate juridică ori activităţi de investigare sau cercetare penală, precum şi locul de muncă al acestora, precum şi o declaraţie olografă pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informaţii.

Sursă: capital.ro