Fenomene extreme în țară. Un ciclon puternic va lovi miercuri România.

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 feb 2024, 00:00

Miercuri, 17 mai, un ciclon, care a afectat Europa, va ajunge ți în România.

Sursa: pixabay.com

Ciclonul din Mediterană care aduce ploi abundente în Europa va afecta și țara noastră. 

Miercuri, 17 mai, un ciclon, care a afectat Europa, va ajunge ți în România. Cum va fi vremea?

Ciclonul din Mediterană ajunge în România

Deși vremea va continua să se încălzească, pentru că un val de aer cald va face ca maximele să atingă și 28 de grade Celsius.  Totuși, specialiștii ANM au anunțat că ne vom confrunta cu precipitații însemnate cantitativ și cu vânt puternic, din cauza unui ciclon mediteranean care va ajunge în România.

Instabilitatea atmosferică a început de marți, în special în regiunile intracarpatice și în zonele de munte.

Citește și: Prognoza meteo ANM joi, 18 mai 2023. Vremea va fi în general instabilă și se vor semnala descărcări electrice și averse de ploaie

Când vor avea loc fenomenele meteo periculoase?

Potrivit meteorologilor, miercuri, 17 mai, în partea de sud-vest a țării vor cădea cantități mari de precipitații, vor avea loc furtuni, descărcări electrice, vânt puternic, dar și căderi de grindină.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Elena Mateescu, director ANM, a precizat: “Căldura vine la pachet cu fenomenele de instabilitate atmosferică, care se vor manifesta începând de marți după-amiază, în special în regiunile intracarpatice și în zonele de munte.

Miercuri se vor manifesta în jumătatea sud-vestică a teritoriului, acolo unde ne așteptăm la cantități importante de apă și la averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, care pot lua, local, și aspect de vijelie, dar și căderi de grindină.

La altitudini mari, intensificările de vând vor putea depăși 70-90 km/h, în restul țării intensificările fiind la cote mai joase, anume 45-55 km/h. Miercuri

va fi o vreme deosebit de caldă. Ne vom apropia de 28 de grade Celsius, în special în sudul extrem. Pe la mijlocul săptămânii, mai ales spre final, ne vom apropia de normalul termic al datei din calendar, anume 18-24 de grade”.

De asemenea, în Banat, Crișana, Maramureș și Oltenia se vor înregistra ploi, vreme instabil și descărcări electrice, iar vântul va bate cu rafale de până la 60-65 km/h. 

În zona Carpaților Meridionali, vântul va sufla în rafale cu viteze de peste 70-80 de kilometri pe oră.

Citește și: Se schimbă anotimpurile? De ce am avut temperaturi atât de scăzute în luna mai

Cum va fi vremea în Capitală?

În București se vor înregistra temperaturi cu mult peste normalul perioadei. Marți au fost temperaturi între 27-18 de grade Celsius, urmând ca miercuri, la amiază, să fie 21 de grade, dar și precipitații.

Joi, bucureștenii se vor bucura de temperaturi de până la 24 de grade Celsius, însă nu dispar aversele.

Sursă: meteoromania.ro