Vești proaste pentru români: Se anunță noi scumpiri la gaze și electricitate. Când și cu cât vor crește facturile?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 feb 2024, 02:40

Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare a anunțat noi creșteri ale prețurilor la gaze și electricitate.

Sursa: pexels.com

Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare a anunțat noi creșteri ale prețurilor la gaze și electricitate.

Românii se pregătesc de noi scumpiri la gaze și electricitate. Când urmează să crească prețul din facturi?

Se anunță noi majorări de prețuri la gaze și electricitate

Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare a prezentat un raport marți, 16 mai, care arată că inflația a ajuns la cel mai înalt nivel în Europa, Asia Centrală și Africa. Mai exact, în regiunea sa de activitate, care acoperă aproximativ 40 de economii şi se întinde din Kazahstan în Ungaria şi Tunisia, inflația a atins nivelul de vârf de 17,5% în octombrie 2022 şi a scăzut

la 14,3% în martie 2023.În acest context sunt așteptate scumpiri la energie şi gaze din toamnă.

Citește și: Ce materiale să alegi pentru o construcție eficientă energetic?

Beata Javorcik, liderul BERD, a ținut să precizeze că: „În special în ţările mai sărace, gospodăriile sunt sever afectate de crize. Pieţele se așteaptă la creşterea preţului energiei în această toamnă şi iarnă”.

Conform raportului, cotațiile gazelor în Europa rămân peste nivelul mediu din perioada 2017-2021 şi depășesc preţul gazelor din SUA. Scumpirile vor fi destul de greu de suportat pentru o bună parte dintre familii.

Oamenii trăiesc cu salariile de la o lună la alta

Potrivit unui studiu realizat de BERD și Banca Mondială, mai mult de jumătate dintre gospodăriile aflate în regiunea de activitate a BERD „trăiesc de la un salariu la altul”.

Din păcate nu doar bugetele personale vor fi afectate ci și cele ale statelor. În unele țări, bugetul statului a avut de suferit din cauza datoriilor și a dobânzilor. În țări precum Ucraina, România și Ungaria deficitul bugetar depășește 5% din PIB.

Economia Ucrainei ar putea crește cu un procent în acest an, iar în următorul cu încă alte 3 procente, însă PIB-ul Rusei se va contracta cu 1,5% în 2023, faţă de un declin de 3% previzionat în februarie.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acest declin survine în urma preţului mai ridicat al petrolului dar şi a redirecţionării comerțului cu petrol către destinații alternative. 

Din pricina acestor majorări, Guvernul ar putea implementa noi reguli pentru facturarea facturilor. Potrivit Ministrului de finanțe, Adrian Câciu, este necesară o reanalizare a schemei de plafonare și adaptarea ei la prețurile de pe piața de acum, însă cu păstrarea unui scop.

Citește și: Vești bune pentru români! Cine sunt cei care vor putea beneficia de 20.000 de lei de la stat începând cu data de 19 mai

România înregistrează cea mai mare creștere a prețului la energia electrică

România înregistrează cea mai mare creștere a prețului la energia electrică din întreaga Uniunea Europeană. Prețurile energiei electrice de uz casnic au crescut în toate statele membre UE, cu excepția Maltei (-3%, în monedele naționale) și a Țărilor de Jos (-7%), în a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în: România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), în timp ce cele mai mici au fost în Luxemburg (+3%).%), Austria și Germania (ambele +4%) și Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

Prețurile medii ale gazelor au crescut, de asemenea, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 7,8 EUR la 100 kWh la 11,4 EUR la 100 kWh în a doua jumătate a anului 2022.

Între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022, prețurile gazelor au crescut în toate cele 27 de țări ale UE.

Sursă: impact.ro