Cum sa investesti bani - Despre risc si toleranta la risc

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 feb 2024, 01:05

Toleranța la risc descrie nivelul de risc pe care un investitor este dispus să și-l asume pentru a obține un randament potențial mai mare!

Toleranța la risc descrie nivelul de risc pe care un investitor este dispus să și-l asume pentru a obține un randament potențial mai mare. Toleranța dumneavoastră la risc este unul dintre cei mai importanți factori care vor influența activele pe care le adăugați în portofoliul dumneavoastră.

Măsurați-vă toleranța la risc

Toleranța la risc descrie nivelul de risc pe care un investitor este dispus să și-l asume pentru potențialul unui randament mai mare.

Toleranța dvs. la risc este unul dintre cei mai importanți factori care vor afecta activele pe care le adăugați în portofoliu.
"Înainte de a decide ce nivel de risc de portofoliu vrea să vizeze un investitor, acesta trebuie să evalueze mai întâi nivelul de confort față de risc, sau volatilitatea", spune Niestradt. "Îi dă emoții să investească atunci când văd că S&P 500 scade cu peste 24%, așa cum s-a întâmplat anul acesta?", adaugă ea.
Aceste întrebări sunt importante, deoarece anumite active tind să fie mai volatile decât altele.
O modalitate de a vă evalua toleranța la risc este să răspundeți la un chestionar de toleranță la risc. Acestea sunt, de obicei, un set scurt de întrebări de sondaj care vă vor ajuta să înțelegeți care este toleranța dumneavoastră la risc pe baza răspunsurilor pe care le selectați. Cineva cu o toleranță mai conservatoare poate avea o mai mare parte din portofoliu în obligațiuni și numerar în comparație cu acțiunile; cineva cu o toleranță mai agresivă poate avea o parte mai mare din portofoliu în
acțiuni.
Pe măsură ce vă evaluați toleranța la risc, rețineți că aceasta este diferită de capacitatea de risc. Toleranța dumneavoastră la risc măsoară disponibilitatea dumneavoastră de a accepta riscul pentru un randament mai mare. Este în esență o estimare a modului în care ați reacționa emoțional la pierderi și volatilitate. Capacitatea de risc, pe de altă parte, este definită ca fiind cantitatea de risc pe care vă puteți permite să o asumați.

Capacitatea de risc ia în considerare factorii care au un impact asupra capacității dvs. financiare de a vă asuma riscuri și ar include lucruri precum statutul profesional, îndatoririle de îngrijire și cât timp aveți la dispoziție pentru a atinge acel obiectiv. Deoarece aceste alte priorități pot necesita mult capital, capacitatea dumneavoastră de a vă asuma riscuri trebuie să se încadreze în acești parametri.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ameliorare de risc

Procesul de investiție nu trebuie să fie complex. O bună practică este să limitați deciziile de investiții care își au rădăcinile în speculații, panică sau teamă, deoarece aceste sentimente pot duce adesea la pierderi semnificative și la un risc mai mare. Lucrul important pentru investitorii noi este să ia lucrurile încet și să se străduiască să fie consecvenți.
"Aș recomanda să caute ETF-uri cu costuri reduse, cu o largă diversificare, ca fiind cel mai simplu mod de a începe să își construiască un portofoliu", spune Niestradt.

Atunci când aveți îndoieli, faceți referire la obiectivele dvs. de investiții ca la steaua voastră de nord pentru a vă menține emoțiile și portofoliul pe drumul cel bun și amintiți-vă că investițiile sunt un proces care se desfășoară în timp și nu peste noapte.
De asemenea, veți dori să acționați cu atenție atunci când vă analizați investițiile după o scădere mare a pieței. Acest lucru îi poate determina pe investitori să ia decizii pripite și să își vândă activele atunci când bursa are o săptămână, o lună sau un an prost, putând pierde bani din investiția inițială și ratând oportunitatea de a cumpăra acțiuni atunci când acestea sunt, în esență, la un preț redus.

Citește și: Cum sa investesti bani- Cum sa vezi cat ar trebui sa investesti!

Citește și: Cum sa investesti bani- Obiective si vehiculul de investitie