Tradiția românească de mult uitată: Ce nu este bine să faci la nuntă?

Autor: Cristina Mocanu

În ziua nunții, mirii aleg să păstreze anumite tradiții care se transmit din moși și strămoși, pentru a le merge bine în căsnicie.

Sursa: pixabay.com

Românii adoră tradițiile și le păstrează cu sfințenie chiar și în ziua nunții.

În ziua nunții, mirii aleg să păstreze anumite tradiții care se transmit din moși și strămoși, pentru a le merge bine în căsnicie.

În funcție de zona geografică a țării întâlnim o multitudine de obiceiuri, tradiții și superstiții de nuntă ce se țin mai ales pentru norocul și reușita drumului pe care tinerii căsătoriți încep a-l parcurge împreună. 

Tradiții uitate la nunți

Românii adoră să păstreze tradițiile la nunți, dar multe dintre acestea s-au pierdut. Tradițiile sunt de fapt un ansamblu de obiceiuri, credințe, cunoștințe, datini, moștenite și transmise din generație în generație, constituind o trăsătură specifică a unui popor sau a unui grup social. Tradițiile de nuntă reprezintă, încă, în unele zone rurale, unicitatea și autenticitatea poporului român. 

Pe timpuri, nunțile erau doar niște convenții care asigurau și delimitau statutul ierarhic al celor care se căsătoreau.

De asemenea, căsătoriile din acea vreme reprezentau și un fel de tratat de pace între familiile regale care se luptau pentru dominație, soarta națiunilor depindea de multe ori de reușita căsătoriei, urmașii acestora reprezentând un element de bază necesar pentru familiile regale.

În trecut la nuntă erau invitați toți oamenii din sat printr-o strigătură și un pahar de rachiu de casă.

Citește și: Sărbătoare 21 mai 2023: Tradiții și obiceiuri de Sf. Constantin și Elena. Calendar ortodox

Ținuta de seară era reprezentată de costumul popular cel bun, special păstrat pentru zilele de sărbătoare, iar nașii de nuntă erau nașii de botez ai mirilor, astfel că numărul lor putea ajunge și până la 20.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La nași se mergea de mai multe ori. Aceștia erau poftiți la nuntă și ceruți să fie nași cu un colac și o sticlă de rachiu bun. Dacă nunta era una mică, se alegea doar o pereche de nași. Cu cât era mai are, cu atât mai mult se creștea numărul nașilor, ce putea depăși cifra de 20 de cupluri. Nici părintele nu trebuia ignorat. Și duhovnicul satului era poftit la nuntă cu colac și rachiu, așa cum erau datinile.

Pentru marele eveniment se adunau în bucătărie cele mai pricepute gospodine din sat, ce preparau mâncarea de nuntă din alimente proaspete. În trecut, termenul de aperitiv nu exista în vocabularul țăranilor. Ei erau poftiți la masă și serviți cu ciorbă, friptură cu pâine coaptă în casă și prăjituri, iar a doua zi erau invitați la ciorba de potroace.

Ce nu ai voie să faci în ziua nunții?

Una dintre superstițiile mireselor este legat de buchetul cu flori. Florile care îl alcătuiesc au diferite semnificații. Se spune că dacă în buchet se găsește mărgăritar, vor fi doar lacrimi în căsnicie. Dacă buchetul are un aspect curgător, iarăși căsnicia va fi umbrită de lacrimi.

O altă superstiție păstrată din bătrâni este aceea că mirele nu are voie să vadă rochia miresei înainte de nuntă, altfel cuplul va avea ghinion în căsnicie.

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă de Sf Constantin și Elena 2023. E semn de mare noroc, armonie și prosperitate

În unele zone se spune că întâlnirea a două mirese la biserică aduce ghinion. Dacă una dintre mirese vede o altă mireasă la biserică va trebui să se ascundă pentru a evita întâlnirea. Dacă totuși se produce întâlnirea, acestea trebuie să facă schimb de agrafe pentru a anula ghinionul.

La țară, se spune că dacă doi frați se căsătoresc în același an, cel din urmă va suferi în căsnicie, iar aceasta nu va rezista. Chiar dacă peste ocean este chiar o modă ca fraţii să se căsătorească chiar în aceeaşi zi, în România se pare că nu este văzut la fel de bine un astfel de eveniment.

Cu toate că multe persoane nu sunt superstițioase, totuși aceste superstiții sunt ținute cu multă credinţă în multe zone ale ţării.

Sursă: libertatea.ro 

 

Taguri: