Temerile legate de China amenință să spulbere unitatea G7

Autor: Bogdan Frațilă

Amenințarea Chinei de a invada Taiwanul îi divizează pe aliați la summitul de la Hiroshima. Liderii Grupului celor Șapte se reunesc pentru summitul din Japonia!

Sursa: PixaBay

Amenințarea Chinei de a invada Taiwanul îi divizează pe aliați la summitul de la Hiroshima. Liderii Grupului celor Șapte se reunesc pentru summitul din Japonia!

Amenințarea Chinei de a invada Taiwanul îi divizează pe aliați la summitul de la Hiroshima. În timp ce liderii Grupului celor Șapte se reunesc pentru summitul lor anual în Japonia în această săptămână, trei conflicte care vor schimba lumea- trecut, prezent și potențial- vor converge.
Bomba atomică care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial a distrus o mare parte din orașul Hiroshima, unde se vor întâlni liderii.

Astăzi, războiul Rusiei din Ucraina costă mii de vieți și miliarde de dolari, în timp ce se prelungește. Și mai există riscul unei alte catastrofe îngrozitoare care va urma, în timp ce China amenință Taiwanul.
Și este vorba despre China, unde alianța s-ar putea să se destrame. Pentru șoimi precum SUA și Japonia, summitul care începe vineri oferă o oportunitate oportună de a le demonstra direct liderilor europeni că este timpul să se ridice de pe gard atunci când vine vorba de confruntarea cu China.

"Acest summit G7 va fi un loc potrivit pentru a discuta, de asemenea, problemele de securitate și cooperarea noastră în materie de securitate nu numai în Europa, ci și în regiunea Indo-Pacific", a declarat Noriyuki Shikata, secretar de cabinet la biroul premierului japonez.
Statele Unite mizează pe cel puțin aparența unui teren comun cu aliații în privința Republicii Populare Chineze. Înaintea summitului, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat reporterilor: "Vă puteți aștepta să auziți la finalul acestor discuții că toți liderii G7 sunt de aceeași părere cu privire la modul în
care trebuie abordate provocările pe care le prezintă Republica Populară Chineză".
Dar- dincolo de liniile diplomatice inevitabil fade ale unui comunicat al summitului- obținerea unui consens asupra unor măsuri de securitate semnificative pentru regiunea Indo-Pacific va fi dificilă, chiar și în cadrul simbolic de la Hiroshima.
Asia de Est coboară din nou într-o stare de riscuri de securitate și dezechilibru militar în creștere, de data aceasta din cauza acțiunilor agresive ale Chinei împotriva Taiwanului și a Mării Chinei de Sud.

"Există sentimentul că există un mic decalaj, poate, între locul în care se află europenii în ceea ce privește unele probleme legate de China și locul în care se află SUA", a declarat Zack Cooper, fost consilier al Consiliului de Securitate Națională al SUA și membru senior la American Enterprise Institute.
Principalul dintre punctele de tensiune este cât de departe trebuie mers în încercarea de a opri o potențială invazie chineză în Taiwan, care ar putea declanșa un război mondial și ar putea distruge economia globală.
Insula autonomă, pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa, furnizează majoritatea cipurilor de calculator avansate din lume, vitale pentru industria tehnologică și de apărare. Nu toate guvernele europene sunt convinse că este un lucru pe care trebuie să îl prioritizeze. "Va fi o provocare continuă", a declarat Cooper.

Alegerea prietenilor

NATO urmează să își extindă amprenta în Asia și să înființeze un nou birou de legătură la Tokyo pentru a se coordona mai bine cu partenerii regionali, cum ar fi Australia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă.


Cu toate acestea, președintele francez Emmanuel Macron a cerut în mod repetat ca NATO să se concentreze doar pe teatrul euroatlantic, spunând că Asia- China- nu este acoperită din punct de vedere geografic. De asemenea, el a declanșat un scandal cu comentarii recent, sugerând că securitatea Taiwanului nu este lupta Europei și că UE nu ar trebui să urmeze automat exemplul Americii.
Poziția lui Macron diferențiază Franța- care este cea mai mare putere militară a UE- de SUA și Japonia, dar și de Marea Britanie, unde se așteaptă ca premierul Rishi Sunak să anunțe un nou acord de securitate cu Japonia în timpul vizitei sale.
Potrivit oficialilor, se așteaptă ca țările G7, precum SUA și Japonia, să ridice problema necesității de a sancționa țările care ocolesc restricțiile comerciale occidentale asupra Rusiei. Companiile chinezești despre care se constată că vând bunuri cu dublă utilizare către Rusia ar fi în centrul atenției.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tactici de intimidare

Disponibilitatea Chinei de a-și arunca greutatea economică este un domeniu în care este posibil să existe mai multă unitate între aliații G7.
Nevoia de a riposta la coerciția economică va fi în centrul atenției la summit. UE, SUA, Canada și Japonia se vor reuni în jurul unor apeluri pentru a combate utilizarea de către China a puterii sale economice pentru a intimida economiile mai mici care acționează împotriva intereselor sale politice.
"Sentimentul de urgență și unitate este un factor de forță în sine. De exemplu, niciodată până acum G7 nu a abordat coerciția economică", a declarat Rahm Emanuel, ambasadorul SUA în Japonia.
"Dacă se compară cu trecutul recent, G7 și UE sunt mai aliniate din punct de vedere strategic în chestiuni economice și militare cheie", a adăugat Emanuel, care a fost șeful de cabinet al fostului președinte american Barack Obama.
În ceea ce privește punctul de vedere european, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este clar că blocul este "în competiție cu China" și va trebui să își îmbunătățească jocul. "Vom reduce dependențele strategice- am învățat lecțiile ultimului an", a declarat ea într-o conferință de presă înainte de călătorie.

Citește și: Marea Britanie ia măsuri pentru a interzice diamantele rusești! Ce face EU?

Citește și: G7 lansează un ultimatum celor care favorizează războiul Rusiei!

Citește și: Biden și Yoon avertizează ferm Coreea de Nord!