Un comandant (ENTJ) este o persoană cu trăsături de personalitate Extravertit, Intuitiv, Gânditor și Judecător. Sunt persoane decisive care iubesc impulsul și realizările. Ei adună informații pentru a-și construi viziunile creative, dar rareori ezită mult timp înainte de a acționa în consecință.
Comandanții sunt lideri înnăscuți. Persoanele cu acest tip de personalitate întruchipează darurile carismei și încrederii și proiectează autoritatea într-un mod care atrage mulțimile în spatele unui obiectiv comun.
Exprimarea emoțională nu este punctul forte al niciunui tip de analist, dar distanța comandanților față de emoțiile lor este deosebit de publică și este resimțită direct de o arie mult mai largă de oameni. Mai ales într-un mediu profesional, Comandanții vor zdrobi pur și simplu sensibilitățile celor pe care îi consideră ineficienți, incompetenți sau leneși. Pentru persoanele cu tipul de personalitate Comandant, manifestările emoționale sunt manifestări de slăbiciune și este ușor să îți faci dușmani cu această abordare- Comandanții vor face bine să își amintească faptul că depind în mod absolut de existența unei echipe funcționale, nu
doar pentru a-și atinge obiectivele, ci și pentru validarea și feedback-ul lor, lucru la care Comandanții sunt, în mod curios, foarte sensibili.Punctele forte ale comandantului
Eficient- Comandanții văd ineficiența nu doar ca pe o problemă în sine, ci ca pe ceva care le răpește timp și energie de la toate obiectivele lor viitoare, un sabotaj elaborat constând în iraționalitate și lene.
Persoanele cu tipul de personalitate Comandant vor eradica astfel de comportamente oriunde s-ar duce.Energetici- În loc să considere acest proces ca fiind împovărător, Comandanții sunt energizați de el, bucurându-se cu adevărat să își conducă echipele înainte, pe măsură ce își pun în aplicare planurile și obiectivele.
Încrezători în ei înșiși- Comandanții nu ar putea face acest lucru dacă ar fi chinuiți de îndoiala de sine- au încredere în abilitățile lor, își fac cunoscute opiniile și cred în capacitățile lor de lideri.
Plini de voință- Nu renunță nici atunci când lucrurile devin dificile- personalitățile Comandantului se străduiesc să își atingă obiectivele, dar, de fapt, nimic nu este la fel de satisfăcător pentru ei ca și cum ar fi să se ridice la înălțimea fiecărui obstacol în cursa lor spre linia de sosire.
Gânditori strategici- Comandanții exemplifică diferența dintre gestionarea crizelor de la un moment la altul și parcurgerea provocărilor și a etapelor unui plan mai mare și sunt cunoscuți pentru că examinează fiecare unghi al unei probleme și nu doar rezolvă problemele de moment, ci duc mai departe întregul proiect cu soluțiile lor.
Carismatic și inspirat- Aceste calități se combină pentru a crea persoane capabile să îi inspire și să îi revigoreze pe ceilalți, pe care oamenii chiar vor să le fie lideri, iar acest lucru îi ajută, la rândul său, pe comandanți să își îndeplinească obiectivele adesea ambițioase care nu ar putea fi finalizate niciodată singuri.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Puncte slabe ale Comandantului
Încăpățânat și dominator- Uneori, toată această încredere și voință pot merge prea departe, iar Comandanții sunt prea capabili să se împotmolească în călcâie, încercând să câștige fiecare dezbatere și impunându-și viziunea lor, și numai a lor.
Intolerant- "Este calea mea sau autostrada"- Persoanele cu tipul de personalitate Comandant sunt în mod notoriu nesuportante față de orice idee care le distrage atenția de la obiectivele lor principale, și cu atât mai mult față de ideile bazate pe considerente emoționale. Comandanții nu vor ezita nici o secundă să facă acest lucru clar celor din jurul lor.
Nerăbdători- Unii oameni au nevoie de mai mult timp de gândire decât alții, o întârziere intolerabilă pentru Comandanții cu gândire rapidă. Aceștia pot interpreta contemplația ca fiind prostie sau dezinteres în graba lor, o greșeală teribilă pentru un lider.
Aroganți- Personalitățile Comandanților respectă gândurile rapide și convingerile ferme, calitățile proprii, și îi privesc cu dispreț pe cei care nu le corespund. Această relație este o provocare pentru majoritatea celorlalte tipuri de personalitate, care poate nu sunt timide în sine, dar vor părea astfel alături de Comandanții autoritari.
Gestionarea slabă a emoțiilor- Toată această fanfaronadă, alături de supremația presupusă a raționalismului, îi face pe Comandanți să fie distanți față de propria lor exprimare emoțională și uneori de-a dreptul disprețuitori față de cea a altora. Persoanele cu acest tip de personalitate calcă adesea în picioare sentimentele celorlalți, rănindu-și involuntar partenerii și prietenii, mai ales în situații cu încărcătură emoțională.
Rece și necruțător- Obsesia lor pentru eficiență și credința neclintită în meritele raționalismului, mai ales în plan profesional, îi face pe Comandanți să fie incredibil de insensibili în urmărirea obiectivelor lor, respingând circumstanțele, sensibilitățile și preferințele personale ca fiind iraționale și irelevante.
Citește și: Tip de personalitate INTP- Cum este "logicianul"?
Citește și: Tip de personalitate INTJ- Cum este "arhitectul"?
Citește și: Tip de personalitate ISTP- Cum este "virtuozul"?