Tip de personalitate ENTP- Cum este "debaterul" ?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 21 feb 2024, 01:25

Un Debater (ENTP) este o persoană cu trăsături de personalitate Extravertit, Intuitiv, Gânditor și Prospectiv. Au tendința de a fi îndrăzneți și creativi!

Un Debater (ENTP) este o persoană cu trăsături de personalitate Extravertit, Intuitiv, Gânditor și Prospectiv. Au tendința de a fi îndrăzneți și creativi, deconstruind și reconstruind idei cu o mare agilitate mentală. Își urmăresc obiectivele cu vigoare, în ciuda oricărei rezistențe pe care ar putea să o întâmpine.
Cu spirit rapid și îndrăzneț, Debaterii nu se tem să nu fie de acord cu status quo-ul. De fapt, nu le este teamă să nu fie de acord cu aproape orice sau cu oricine.

Puține lucruri îi aprind mai mult pe oamenii cu acest tip de personalitate decât o mică dispută verbală- și dacă conversația virează spre un teren controversat, cu atât mai bine.
Cei care dezbat sunt cunoscuți pentru dunga lor rebelă. Pentru acest tip de personalitate, nicio credință nu este prea sacră pentru a fi pusă la îndoială, nicio idee nu este prea fundamentală pentru a fi analizată și nicio regulă nu este prea importantă pentru a fi încălcată sau cel puțin testată temeinic.
Uneori, Debaterii chiar se răzvrătesc împotriva propriilor convingeri, susținând punctul de vedere opus- doar pentru a vedea cum arată lumea din partea cealaltă.
Capacitatea de dezbatere a Debaters este legendară, dar asta nu înseamnă că este întotdeauna utilă. Atunci când își pun în mod deschis la îndoială șeful într-o ședință sau demontează tot ceea ce spune partenerul lor de viață, Debaterii pot crede că sunt campioni ai raționalității și logicii.
Dar s-ar putea, de asemenea, să facă mai mult rău decât bine șanselor lor de succes și fericire.

Punctele forte ale debaterilor

Cunoștințe- Debaterii rareori ratează o ocazie bună de a învăța ceva nou, în special concepte abstracte. De obicei, aceste informații nu sunt absorbite în vreun scop planificat, ca și în cazul studiului dedicat, persoanele cu tipul de personalitate Debater le găsesc pur și simplu fascinante.


Gânditori rapizi- Debaterii au minți extrem de flexibile și sunt capabili să treacă de la o idee la alta fără efort, bazându-se pe cunoștințele acumulate pentru a-și demonstra punctul de vedere sau pe cel al adversarilor, după cum consideră că este potrivit.
Originali- Având puțin atașament față de tradiție, personalitățile Debater sunt capabile să renunțe la sistemele și metodele existente și să adune idei disparate din baza lor vastă de cunoștințe, cu puțină creativitate brută pentru a le ține împreună, pentru a formula idei noi și îndrăznețe.
Dacă li se prezintă probleme cronice, sistemice și li se dă frâu liber pentru a le rezolva, Debaterii răspund cu o bucurie nedisimulată.
Excelenți brainstormeri- Nimic nu este la fel de plăcut pentru Debateri ca analizarea problemelor din toate unghiurile pentru a găsi cele mai bune soluții. Combinându-și cunoștințele și originalitatea pentru a expune fiecare aspect al subiectului în cauză, respingând fără remușcări opțiunile care nu funcționează și prezentând tot mai multe posibilități, Debaterii sunt de neînlocuit în sesiunile de brainstorming.

Carismatic- Persoanele cu tipul de personalitate Debater au un mod de a folosi cuvintele și un spirit pe care ceilalți îl consideră intrigant. Încrederea lor, gândirea rapidă și abilitatea de a conecta idei disparate în moduri inedite creează un stil de comunicare fermecător, chiar amuzant, și informativ în același timp.
Energic- Atunci când li se oferă șansa de a combina aceste trăsături pentru a examina o problemă interesantă, Debaterii pot fi cu adevărat impresionanți prin entuziasmul și energia lor, neavând nicio reținere în a depune zile și nopți lungi pentru a găsi o soluție.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Puncte slabe ale Debaterilor

Foarte argumentativ- Dacă există ceva ce le place Debaterilor, este exercițiul mental de a dezbate o idee, și nimic nu este sacru. Tipurile de personalitate mai orientate spre consens rareori apreciază vigoarea cu care personalitățile Debater le demontează convingerile și metodele, ceea ce duce la o mare tensiune.
Insensibil- Fiind atât de raționali, Debaterii adesea judecă greșit sentimentele celorlalți și își împing dezbaterile mult peste nivelul de toleranță al celorlalți. Persoanele cu acest tip de personalitate nu prea consideră nici punctele emoționale ca fiind valide în astfel de dezbateri, ceea ce amplifică enorm problema.
Intolerant- Dacă oamenii nu sunt capabili să își susțină ideile într-o rundă de luptă mentală, Debaterii sunt susceptibili să respingă nu doar ideile, ci și oamenii înșiși. Fie o sugestie poate rezista la o examinare rațională, fie nu merită să se deranjeze cu ea.
Îi poate fi greu să se concentreze- Aceeași flexibilitate care le permite Debateriștilor să vină cu planuri și idei atât de originale îi face să le readapteze mult prea des pe cele perfect bune sau chiar să renunțe la ele în totalitate pe măsură ce entuziasmul inițial se estompează și apar gânduri mai noi. Plictiseala vine prea ușor pentru Debateri, iar gândurile noi sunt soluția, deși nu întotdeauna una utilă.
Nu le plac chestiunile practice- Debaterii sunt interesați de ceea ce ar putea fi- concepte maleabile precum idei și planuri care pot fi adaptate și dezbătute. Când vine vorba de detalii dificile și de execuția de zi cu zi, unde flerul creativ nu este doar inutil, ci chiar contraproductiv, personalitățile Debater își pierd interesul, adesea cu consecința că planurile lor nu văd niciodată lumina zilei.

Citește și: Tip de personalitate ENTJ- Cum este "comandantul"?

Citește și: Tip de personalitate INTP- Cum este "logicianul"?

Citește și: Tip de personalitate INTJ- Cum este "arhitectul"?