Tip de personalitate ENFJ - Cum este "protagonistul" ?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 21 feb 2024, 01:45

Protagonistul (ENFJ) este o persoană cu personalitate Extravertit, Intuitiv, Simțitor și Judecător. Aceste tipuri calde și directe iubesc să-i ajute pe ceilalți

Sursa: PixaBay

Protagonistul (ENFJ) este o persoană cu personalitate Extravertit, Intuitiv, Simțitor și Judecător. Aceste tipuri calde și directe iubesc să-i ajute pe ceilalți

Un Protagonist (ENFJ) este o persoană cu trăsăturile de personalitate Extravertit, Intuitiv, Simțitor și Judecător. Aceste tipuri calde și directe iubesc să-i ajute pe ceilalți și tind să aibă idei și valori puternice. Ei își susțin perspectiva cu energia creativă pentru a-și atinge obiectivele.
Protagoniștii (ENFJs) se simt chemați să servească un scop mai mare în viață. Gânditoare și idealiste, aceste tipuri de personalitate se străduiesc să aibă un impact pozitiv asupra altor persoane și asupra lumii din jurul lor.

Rareori se feresc de oportunitatea de a face ceea ce trebuie, chiar și atunci când acest lucru este departe de a fi ușor.
Protagoniștii sunt lideri înnăscuți, ceea ce explică de ce aceste personalități pot fi găsite printre mulți politicieni, antrenori și profesori notabili. Pasiunea și carisma lor le permit să îi inspire pe alții nu doar în carieră, ci în fiecare domeniu al vieții lor, inclusiv în relații.
Puține lucruri le aduc Protagoniștilor un sentiment mai profund de bucurie și împlinire decât să își ghideze prietenii și persoanele dragi pentru a se dezvolta și a deveni cei mai buni dintre ei.
Protagoniștii au tendința de a fi vocali în ceea ce privește valorile lor, inclusiv autenticitatea și altruismul. Atunci când ceva li se pare nedrept sau greșit, ei vorbesc deschis. Dar rareori dau impresia că sunt impunători sau agresivi, deoarece sensibilitatea și perspicacitatea lor îi ghidează să vorbească în moduri care rezonează cu ceilalți.

Atunci când Protagoniștii țin la cineva, vor să ajute la rezolvarea problemelor acelei persoane- uneori cu orice preț. Vestea bună este că mulți oameni sunt recunoscători pentru ajutorul și sfaturile Protagoniștilor. La urma urmei, există un motiv pentru care aceste personalități au reputația de a-i ajuta pe alții să-și îmbunătățească viața.
Dar implicarea în problemele altora nu este întotdeauna o rețetă de succes. Protagoniștii tind să aibă o viziune clară asupra a ceea ce oamenii pot sau ar trebui să facă pentru a se îmbunătăți, dar nu toată lumea este pregătită să facă aceste schimbări.
Dacă Protagoniștii insistă prea mult, cei dragi lor se pot simți resemnați sau judecați pe nedrept. Și, deși acest tip de personalitate este cunoscut pentru că este perspicace, chiar și cei mai înțelepți Protagoniști pot uneori să interpreteze greșit o situație sau să dea, fără să vrea, sfaturi proaste.

Protagonist (ENFJ) Puncte forte

Receptiv- Protagoniștii au opinii puternice, dar sunt departe de a avea o minte închisă.

Ei recunosc importanța de a le permite celorlalți să se exprime pe deplin. Chiar și atunci când Protagoniștii nu sunt de acord cu cineva, ei recunosc dreptul acelei persoane de a-și exprima adevărul.
De încredere- Puține lucruri îi deranjează pe Protagoniști mai mult decât perspectiva de a dezamăgi o persoană sau o cauză în care cred. Se poate conta pe persoanele cu acest tip de personalitate să își ducă la bun sfârșit promisiunile și responsabilitățile- chiar și atunci când este dificil să facă acest lucru.

Pasionați- Protagoniștii sunt departe de a fi niște binefăcători plictisitori. Aceste tipuri debordă de interese și le face mare plăcere să își urmeze hobby-urile- fie că este vorba de drumeții, gătit, dans, cultivarea plantelor de apartament sau de cu totul altceva. Ca urmare, rareori se află în pană de ceva interesant de făcut.
Altruiste- Aceste personalități sunt cunoscute pentru că adăpostesc o dorință profundă de a fi o forță de schimbare pozitivă. Protagoniștii cred cu adevărat că, dacă aduc oamenii împreună, pot face o lume de bine.
Carismatic- Determinați și inspirați, Protagoniștii își găsesc adesea drumul spre roluri de conducere. Fie că sunt căpitanul echipei lor de softball sau un lider pe scena mondială, rareori pierd din vedere obiectivul lor principal: să fie în slujba celorlalți.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Puncte slabe ale Protagonistului (ENFJ)

Nerealist- Mulți Protagoniști pun presiune pe ei înșiși pentru a îndrepta fiecare greșeală pe care o întâlnesc. Dar, indiferent cât de mult se străduiesc aceste personalități, pur și simplu nu este realist pentru ele să rezolve toate problemele lumii. Dacă nu sunt atenți, se pot împrăștia prea mult- și pot rămâne în imposibilitatea de a ajuta pe cineva.
Prea idealist- Protagoniștii tind să aibă idei clare despre ce este bine și ce este rău. Ei cred adesea că toată lumea împărtășește aceste principii fundamentale- sau, cel puțin, că toată lumea ar trebui să împărtășească aceste principii. Așa că poate fi un adevărat șoc pentru Protagoniști atunci când oamenii le încalcă valorile lor fundamentale, cum ar fi adevărul sau dreptatea.
Condescendent- Persoanelor cu acest tip de personalitate le place să-i învețe pe alții, în special despre cauzele și credințele care contează atât de mult pentru ei. Dar, uneori, încercările Protagoniștilor de a-i "lumina" pe ceilalți pot părea condescendente- nu este cea mai eficientă strategie pentru a-i convinge pe alții, din păcate.
Intensi- Când vine vorba de autoperfecționare, Protagoniștii sunt rareori lipsiți de energie sau de determinare. Dar s-ar putea să nu recunoască faptul că nu toată lumea împărtășește aceste calități. Uneori, Protagoniștii îi pot împinge pe ceilalți să facă schimbări pentru care nu sunt pregătiți- sau pur și simplu nu sunt interesați să le facă de la bun început.
Excesiv de empatici- Compasiunea se numără printre cele mai mari puncte forte ale acestui tip de personalitate. Dar Protagoniștii au tendința de a prelua problemele altora ca fiind ale lor- un obicei care îi poate lăsa epuizați emoțional și fizic.

Citește și: Tip de personalitate INFP- Cum este "mediatorul"?

Citește și: Tip de personalitate INFJ- Cum este "avocatul"?

Citește și: Tip de personalitate ENTP- Cum este "debaterul"?

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.