Evaluarea Națională 2023 pentru clasa a VI-a, reprogramată când cauza grevei generale

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 23 feb 2024, 01:30

Evaluarea Națională 2023 pentru clasa a VI-a a fost reprogramată 

Sursa: freepik.com

Evaluarea Națională 2023 pentru clasa a VI-a a fost reprogramată din cauza grevei generale declanșate luni de sindicatele din educație.

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii de clasa a VI-a a fost reprogramată, a anunțat marți Ministerul Educației. Elevii ar fi trebuit să susțină în perioada 24-25 mai probele la Limbă şi comunicare și Matematică şi ştiinţe ale naturii.

Evaluarea Națională 2023, reprogramată pentru clasa a VI-a 

Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a care era programată miercuri şi joi va avea loc în zilele de 30 mai – Limbă şi comunicare, respectiv 31 mai – Matematică şi ştiinţe ale naturii, a informat marți Ministerul Educaţiei. 

A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2022- 2023. Astfel, Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă şi comunicare), respectiv 31 mai (Matematică şi ştiinţe ale naturii)", se precizează în informarea ministerului, potrivit AGERPRES

Elevii claselor a VI-a urează să susțină probele scrise la Limbă şi comunicare și Matematică şi ştiinţe ale naturii la finalul lunii mai, în zilele de 30, respectiv 31 mai. 

Grevă generală profesori 2023 

Sindicatele din Educație au declanșat luni, 22 mai 2023, greva generală, nemulţumiţi de salarizarea personalului din sistem, protestul urmând să continue până când Guvernul va veni cu o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, iar cei care au semnat pentru declanşarea ei vor renunţa la această formă de protest. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ultima grevă generală declanșată de cadrele didactice din România a avut loc în anul 2005 și a avut o durată de circa trei săptămâni. 

Sindicaliştii recomandă părinţilor să ţină copiii acasă în timpul grevei, deşi au dat asigurări că "nu se va pune lacătul pe şcoli".

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat marţi la Guvern că nu consideră util ca greva cadrelor didactice să continue şi că există pericolul amânării examenelor naţionale.

Citește și: Ce salariu are un profesor în România? Veniturile obținute lunar de angajații din învățământ

"Categoric, este o situaţie conflictuală, pe care trebuie să o rezolvăm pe bază de dialog, dialog între Guvernul României şi între reprezentanţii sindicatelor. Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii, în sensul în care ştim foarte bine că avem un calendar agreat referitor la structura anului şcolar, un calendar care trebuie să ducă în final la susţinerea celor două examene naţionale.

Şi nu considerăm util că această grevă ar trebui să continue, în sensul în care examenele pot fi amânate. Nu are voie nimeni să se joace cu un an din viaţa acestor elevi, este dreptul lor să susţină aceste examene şi de aceea am dorit să ne întâlnim cu reprezentanţi de la nivelul Guvernului",  a declarat Iulian Cristache, potrivit sursei anterior citate.