Discul de vinil a revenit la modă - Unde poți vinde discurile vechi?

Autor: Madalina Maftei

De ceva vreme încoace, discurile din vinil au revenit în forță atât în magazine, cât și în mediul online. Este vorba oare doar despre un simplu fenomen în ceea ce privește moda sau o reîntoarcere la muzică în forma sa cea mai pură?

Altădată indispensabile datorită simplului fapt că era vorba mai mult sau mai puțin despre singurul suport disponibil pentru a asculta muzică, discurile din vinil au ajuns pe plan secund după apariția CD-urilor. Dar, în zilele noastre, când streamingul este din ce în ce mai în vogă, discurile din vinil sunt tot mai căutate de către colecționari. Așadar, în rândurile ce urmează îți spunem ce să faci dacă ai viniluri de vânzare și îți prezentăm motivele pentru acestea sunt cel mai îndrăgit format de redare a muzicii.

Vinilurile redau cele mai discrete sunete

În general, tinerii sunt cei care resping muzica din streaming deoarece sunetul nu este destul de bun sau nu este pe placul lor. Există cu siguranță unele servicii care propun contra cost o calitate premium a sunetului, dar cei care adoră discurile de vinil cu siguranță că nu se lasă convinși. Este adevărat că sunetul provenit de la discurile de vinil are ceva special, ce nu se compară cu nimic altceva. Din acest motiv, dacă dorești să îți eliberezi spațiul poți apela la un anticariat care cumpără discuri vinil. Pe lângă evaluarea corectă, vei fi plătit pentru respectivele discuri în numerar, pe loc, astfel că te vei putea folosi imediat de suma respectivă.

Coperta este creată de artiști

În anii 1970 și 1980 sau chiar mai târziu, artiștii și casele de discuri s-au străduit să facă din discurile de vinil veritabile obiecte de colecție. Câteva exemple? Coperta albumului Sticky Fingers al trupei Rolling Stones are un fermoar care se deschide pentru a dezvălui un bărbat în lenjerie de corp din bumbac. Cel care a imaginat grafica a fost artistul american de artă pop Andy Warhol. Datorita formatului mai mare al discului de vinil, acesta a oferit artiștilor mai multe posibilități de a-și exprima creativitatea.

Discurile de vinil sunt de altfel foarte apreciate și ca obiecte de decor, drept dovadă că încă se mai agață pe pereți în unele magazine sau chiar case.

Să asculți muzică pe vinil este un ritual

Streamingul sau muzica în format mp3 au schimbat profund felul în care ascultăm muzică. În zilele noastre, oamenii ascultă muzică pe Deezer sau Spotify și tot mai puțini sunt cei care ascultă albume de la început până la sfârșit. Pe vinil, răsfoirea este mult mai complicată. Prin urmare, vinilurile încurajează ascultarea unui album cap-coadă. Acest lucru permite ca anumite înregistrări audio, cum ar fi albumul Dark Side of the Moon de Pink Floyd, să fie redate fidel, așa cum au fost imaginate de trupă.

Sunt și alte motive pentru care discurile de vinil au revenit în preferințele iubitorilor de muzică. Ascultarea unui disc de vinil presupune un adevărat ritual: de la alegerea discului, până la poziționarea acului pe spirala de sunet, fiecare pas creează o legătură autentică cu artistul ale cărui piese sunt redate. Dacă este păstrat așa cum trebuie, vinilul trece astfel în mod remarcabil și proba timpului.

Și în comparație cu un CD, un disc de vinil poate să devină din ce în ce mai valoros. În orice caz, vinilul are un rol foarte important în industria muzicală. Singurul inconvenient poate fi prețul. Dar și acest lucru se poate rezolva foarte ușor dacă apelezi la anunțurile care cumpără sau vând discurile de vinil. Sau poate că vrei să faci mai mulți bani și să le vinzi chiar tu, de ce nu!