Alegeri Turcia 2023. Recep Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale. Acesta își va începe al treilea mandat

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 29 feb 2024, 00:50

Autoritatea electorală supremă a Turciei a anunțat, cu 99,43% din voturile numerate, că Erdogan a câștigat cu 52,14%

Sursa: Captură YouTube Guardian News

Alegeri Turcia 2023. Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale, urmând să își înceapă cel de-al treilea mandat, pentru următorii cinci ani. Victoria a fost conformată de comisia electorală, Erdogan câștigând împotriva lui Kemal Kılıçdaroğlu, după al doilea tur de scrutin.

Alegeri Turcia 2023. Recep Erdogan este președintele Turciei pentru următorii cinci ani, după ce a câștigat alegerile prezidențiale împotriva lui Kemal Kılıçdaroğlu. Susținătorii lui Recep Tayyip au sărbătorit victoria.

Alegeri Turcia 2023. Recep Erdogan este președintele Turciei

Autoritatea electorală supremă a Turciei a anunțat, cu 99,43% din voturile numerate, că Erdogan a câștigat cu 52,14%, în timp ce Kemal a obținut 47,86%.

Diferența de voturi dintre cei doi candidați a fost de două milioane.

Atât Erdogan, cât și Kenal i-au încurajat pe oameni să iasă la vot și să își exprime dorința vis-à-vis de președintele țării, prezența la vot fiind una foarte mare. De-a lungul timpului, Erdogan a primit sprijin din partea turcilor din întreaga țară, inclusive din prtea celor care se află în zonele afectate de cele două cutremure puternice.

„Nu suntem singurii care au câștigat, Turcia a câștigat... democrația noastră a câștigat”, a anunțat Erdogan, de la balconul alatului prezidențial.

În turul al doilea, Erdogan a intrat în luptă cu cele mai multe voturi, după ce, în primul tur, a obținut un total de 49,5% din toate voturile, în timp ce Kemal a obținut 44,5%. Opoziția l-a adus pe Erdogan în al doilea tur de scrutin, dar a pierdut în fața acestuia.

Citește și: Alegeri prezidențiale Turcia 2023. Recep Erdogan se află pe primul loc, după numărarea a 99,38% dintre voturi

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Nimeni nu ar trebui să dispere din cauza rezultatelor alegerilor. Nimeni nu ar trebui să se simtă pesimist sau să se simtă învins. Dacă credeți în democrație, nu ar trebui să uităm că alegerile sunt cea mai fundamentală funcție a oricărei democrații", a precizat Meral Akșener, liderul partidului de opoziție IYI, conform The Guardian.

Opoziția se baza pe democrație

Kemal și coaliția sa susțineau, în timpul campaniei, că vor readuce democrația parlamentară în Turcia, menționând faptul că au multe lucruri de schimbat în urma celor zece ani de conducere ai lui Erdogan.

„Cum ar putea cineva care merge la un tur de scrutin, în loc să finalizeze alegerile în primul tur, să fie un dictator? Aceasta este realitatea. Ce fel de dictator este acesta?”, a reacționat Erdogan, în cadrul unui interviu acordat pentru CNN.

Citește și: Erdogan renunță la o nouă apariție în campania electorală!

Printre politicienii care l-au felicitate pe Erdogan se numără: Nicolae Ciucă, Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, Vladimir Putin, președintele Rusiei, Emmanual Macron, președintele Franței, Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii și Abdel Fattah el-Sisi, președintele Egiptului.

„În aceste alegeri, voința poporului de a schimba un guvern autoritar a apărut în mod clar, în ciuda tuturor presiunilor. Am avut parte de cel mai incorect proces electoral din ultimii ani”, a precizat Kemal.