Cât a ajuns să coste 1 litru de lapte la nivelul UE și care este prețul final al produsului în România?
Care este prețul laptelui în magazinele din România?
Majoritatea retailerlor din România au fost de acord să reducă, în mod voluntar, cu minimum 20%, preţul laptelui de provenienţă românească, începând cu luna mai. Astfel că, reducerea de cel puţin 20% a preţului la raft se va aplica laptelui de provenienţă românească care costă în prezent peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoţie, şi se va împărţi între retaileri (minimum 10%)
Astfel că, începând cu lunile octombrie-noiembrie-decembrie 2022, prețul mediu al laptelui de vacă la poarta fermei a scăzut semnificativ în aproape toate statele membre.
De asemenea, România a înregistrat, la rândul său, un regres semnificativ al prețului laptelui la poarta fermei.
Cu cât a ajuns să scadă prețul laptelui în Uniunea Europeană?
Cele mai mari scăderi de prețuri au fost în Belgia de la 59,06 euro/100 kg, în octombrie 2022, la 45,67 euro/100 kg, în martie 2023), Irlanda (de la 69,24 euro/100 kg, în noiembrie 2022, la 47,68 euro/100 kg, în martie 2023), Letonia (de la 49,77 euro/100 kg, în octombrie 2022, la 34,37 euro/100 kg, în martie 2023), Lituania (de la 55,25 euro/100 kg, în octombrie 2022,
la 38,17 euro/100 kg, în martie 2022), Olanda (de la 62,51 euro/100 kg, în decembrie 2022, la 50,50 euro/100 kg, în martie 2023). În România, a scăzut de la 58,56 euro/100 kg, în decembrie 2022, la 53,56 euro/100 kg, în martie 2023.Prețul final al laptelui depinde de mai mulți factori, printre care și dimensiunea fermei. Totodată, fermierii care fac parte din cooperative agricole beneficiază de un preț mai bun, pe o anumită perioadă de timp, decât cei neafiliați.
Din acest motiv, există mulți fermieri cu puține vaci care aleg să nu predea laptele unui procesator, ci preferă să îl vândă crud, unei rețele de abonați sau să îl proceseze în regie proprie și să vândă brânzeturi unei rețele de abonați și astfel, litrul de lapte ajunge să coste la 4-5-6 lei, mai mult decât prețul încasat de un fermier care vinde pe piața reglementată.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Din cele aproximativ 4.000.000 de tone de lapte obținute anual din fermele de vaci pentru lapte din România, aproximativ 1.230.000 tone de lapte sunt colectate de făbricile pentru procesare, iar aproximativ 600.000 tone de lapte rămân în ferme, pentru hrana vițeilor.
Cât costa laptele în România în luna Aprilie?
În luna aprilie, în România prețul laptelui la poarta fermei a crescut, de la 53,56 euro/100 kg, în martie, la 56,70 euro/100 kg, fiind cea mai mare creștere a prețului din toate statele europene.
Bogdan Chiriţoiu, prședintele Consiliului Concurenței, a declarat că: "Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente. Ne aşteptăm că, în cele şase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaţia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creşteri atât de mari ale preţurilor alimentelor".
Pentru următoarele 6 luni, prețul laptelui a scăzut la rafturi cu 20%, iar acest lucru îi sperie pe fermieri, dar ministrul agriculturii, Petrea Daea, a venit cu clarificări în acest sens, explicând că producătorii nu vor fi nevoiți să lase la preț și chiar vor fi luate măsuri din acest punct de vedere, astfel încât românii care se ocupă cu această industrie să nu fie afectați.
„S-a convenit să se facă reducerea la cele două produse, la lapte de 1,5% grăsime şi la lapte de 3,5% grăsime, nu la toate produsele. Am putut constata că există această preocupare şi iată că s-a materializat. Am solicitat (și convenit) cu retalierii, în prezenţa Consiliului Concurenţei, instituţia statului care urmărește implementarea acestei măsuri, să ne întâlnim săptămânal, iar până la sfârşitul săptămânii cei din comerţ ne-au asigurat că vor fi peste tot aceste reduceri, în aşa fel încât ţara să recunoască şi consumatorul să recunoască reducerea aceasta de care vorbeam", a declarat Petre Daea.
Ministrul a mai declarat, atunci când a fost întrebat ce se va întâmpla în condițiile în care fermierii spun că procesatorii le-au scăzut lor preţurile: „Nu, nu, nu. Tocmai de aceea ne-am adunat şi ne întâlnim în fiecare săptămână ca lucrurile acestea să nu se repercuteze la fermieri, să nu ne întâlnim cu aceste atitudini, zic eu, neconforme şi lipsite de temei, ca procesatorii să se ducă în faţa fermierilor cu oferte de preţ la preluare mai mic. Sub nicio formă, urmărim această situaţie”.
În prezent, un litru de lapte costă în marile magazine între 4 și 6 lei (marcă privată) şi 9-12 lei (branduri).
Sursă: capital.ro