Dulceața de căpșuni este preparatul ideal pentru a păstra gustul acestor fructe pe întreaga perioadă de iarnă. Dulceața poate fi consumată la micul dejun, dar și în diferite deserturi gustoase.
Citește și: Cocktailuri cu lichior: 3 combinații răcoritoare pe care să le încerci
Dulceață de căpșuni: Rețeta bunicii
Ingrediente:
- 1 kg căpșuni bine coapte
- 750 de grame zahăr tos
- sucul de la o lămâie
Mod de preparare:
Față de alte tipuri de dulceață, dulceața de căpșuni se prepară într-un mod deosebit deoarece căpșunile au multă zeamă, ce se pătrund imediat dacă sunt supuse fierberii, motiv pentru care se fierb mai puțin.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Trebuie să le spălăm bine în apă rece și să le lăsăm la scurs într-o sită, iar după ce sunt uscate complet le putem curăța de frunze și codițe. Vom avea nevoie de o cratiță cu pereți dubli sau un ceaun, în care punem un rând de căpșuni, după care adăugăm unul de zahăr, continuând astfel până ce terminăm fructele. Ultimul rând va fi unul de zahăr, după care adăugăm zeama de lămâie.
Va trebui să acoperim cratița cu un prosop sau un tifon și le vom lăsa la rece până a doua zi. Din când în când, mai agităm ușor cratița pentru că se va forma sirop. A doua zi va trebui să verificăm ca tot zahărul să fie topit, după care putem pune cratița pe aragaz, la foc mediu, până când se formează o spumă la suprafață. Îndepărtăm spuma cu o sită, apoi scurgem căpșunile din sirop și le lăsăm în sită, după care punem din nou siropul la fiert pentru aproximativ 20 de minute sau până când devine consistent.
Consistența siropului se poate verifica pe o farfurie, trebuie să picurăm puțin sirop în farfurie, iar dacă se formează bobițe, atunci este gata, dacă este mai lichid, atunci mai trebuie fiert conținutul încă 10 minute. Când siropul este gata punem din nou căpșunile în el, după care mai fierbem dulceață de căpșuni pentru aproximativ 8 minute.
Citește și: Rețetă de mini clătite delicioase. Scurta istorie a celui mai iubit desert
Ce trebuie să pui ca să nu se zaharisească
Pentru ca dulceața de căpșuni să își păstreze consistența în timp, este necesar să adăugăm zeama de la o jumătate de lămâie înainte de a lua dulceața de pe foc. Dacă nu aveți lămâie, atunci puteți folosi sare, un vârf de cuțit, dizolvată în puțină apă. Pentru ca dulceața de căpșuni să iasă perfect este important să cunoaștem și alte trucuri, mai exact să nu folosim lingura pentru a amesteca deoarece vom zdrobi fructele, trebuie doar să agităm cratița.
Dulceața nu trebuie să o turnăm niciodată caldă în borcane deoarece fructele se separă de sirop și se ridică la suprafață. Dulceața de căpșuni trebuie ferite de apă deoarece dacă intră în contact cu acest lichid se vor zaharisi. Pentru acest motiv, se recomandă ca borcanele să fie foarte bine uscate, dar și lingurițele.
Citește și: Rețetă de prăjitură deșteaptă cu afine. Care este beneficiul consumului de afine pentru organism?
Surse: catine.ro, casepractice.ro