Când a fost oare sărbătorită Ziua Copilului pentru prima dată în lume și care este simbolistica acestei zile?
Când a fost sărbătorită prima data Ziua Copilului și în ce context?
Cele mai vechi informații despre Ziua Copilului datează din anul 1856 când în statul american Massachusetts un pastor pe nume Charles Leonard a ținut o predică specială pentru copii în luna iunie a acelui an.
Citește și: La mulți ani de Ziua Copilului 2023! Urări, mesaje și felicitări de 1 iunie
Turcia a fost prima țară care a avut o ”zi a copilului”, din anul 1920 când acestă zi a fost stabilită pe 23 aprilie.
Drumul către o adopție globală a unei zi a copilului a fost lung: în 1925, într-o conferință despre bunăstarea copiilor, la Geneva, a fost proclamată o Zi Internațională a Copiilor (International Children's Day).
De ce această zi nu este sărbătorită peste tot de 1 iunie?
O organizație internațională care a apăru în anul 1945 și apropiată de mișcarea comunistă- Federația Democratică Internațională a Femeilor- a stabilit în 1949, după o întâlnire la Moscova, că 1 iunie va fi începând cu anul 1950 ”ziua internațională pentru protecția copilului”.
Astfel că începând cu anul 1950 în statele comuniste din Europa de Est și Centrală se ține Ziua Copilului pe 1 iunie, iar la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 1954 a fost proclamată Ziua Mondială a Copilului, diferită de ziua Internațională a copilului declarată în blocul estic.
Pe 20 noiembrie 1959 era adoptată Declarația ONU privind Drepturile Copilului și 20 noiembrie era Ziua Mondială a Copiilor. Multe țări sărbătoresc pe 20 noiembrie ”ziua copilului” și în prezent, dar nu la fel de multe precum cele care țin pe 1 iunie această zi.
Declarația privind drepturile copilului a fost adoptată de Liga Națiunilor în 1924, iar ONU a adoptat 35 de ani mai târziu o formă extinsă.
Când este sărbătorită Ziua Copilului în lume?
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- 1 iunie- în câteva zeci de țări: fostele republici care au alcătuit URSS-ul, fostele statele din R S Iugoslavă, fostele state comuniste din Europa Centrală și de Est și țări precum Coreea de Nord, Angola, Mongolia, China, Portugalia, Yemen și altele.
- 20 noiembrie- Câteva zeci de țări, inclusiv Franța, Canada, Grecia, Italia, Suedia sau Elveția.
- 25 decembrie- 8 state africane
- 20 septembrie: Germania și Austria
- A doua duminică din februarie- în câteva state din Oceania
- A doua duminică din mai- în Marea Britanie și Spania
- Ziua Înălțării Domnului- 3 insule
- 1 octombrie- în 3 țări
În România Ziua Copilului este sărbătorită pe data de 1 iunie
Potrivit documentelor, Ziua Copilului este nelucrătoare din 2017 în România, iar pe vremea comunismului această zi era aniversată printr-o serbare care se ținea la grădiniță sau la școală, iar dacă pica duminica se țineau concursuri (spre exemplu desene cu creta pe asfalt) si se organizau excursii. Se țineau spectacole ”cultural- sportive” prin care copiii mulțumeau partidului și ”iubitului conducător” prin ”vers, cântec și joc”.
În prezent copiii aleg să își petreacă ziua participând la diverse spectacole și activități dedicate lor, sau mergând cu părinții și prietenii la munte sau la mare.
Sursă: ziarulunirea.ro