Pomana reprezintă un obicei pe care oamenii îl realizează de secole, în special în urma unei treceri în neființă, atunci când rudele persoanei sfințesc lucrurile ce se dăruiesc celor săraci în cadrul unei slujbe speciale.
Citește și: Moșii de vară 2023: De ce este bine să dai vase de pomană în această zi?
Ce trebuie să spui când dai sau primești de pomană?
Atunci când o persoană trece la cele veșnice, rudele acesteia se ocupă de pomană. Prima astfel de pomană se realizează chiar după înmormântare, atunci când lucrurile ce se dau de pomană se sfințesc, prin intermediu unei slujbe speciale numite panihida. Acest obicei se repetă după la 3, 9 și 40 de zile, la o jumătate de an, la un an, la 7 ani după deces, dar și la diferitele momente de pomenire a morților celebrate de Biserică.
Este bine ca atunci când primim de pomană să spunem „bogdaproste’’, urmat de primirea acestui pachet cu sufletul deschis. Originea acestui cuvânt vine din ruso-slavă și este considerată o formă de mulțumire ce este folosit în cadrul bisericii. Cuvântul „bogdaproste’’ se poate traduce ca și „Dumnezeu să ierte”.
Când dăm de pomană, facem un act de milostenie pentru ajutorarea celor vii și pentru sufletul celor trecuți la cele sfinte.
Atunci când împărțim diferite pachete de pomană este bine să îi spunem celui care primește „primește această pomană pentru sufletul (adăugăm numele persoanei decedate)”.Pomana se poate organiza sub formă de masă, în jurul căreia se strâng mai multe persoane, la care rudele persoanei decedate pot pregăti tot feluri de preparate, reci sau calde, însă trebuie să ne interesăm dacă perioada în care pomana este realizată se află în post sau nu.
În cazul în care facem pomană sub formă de pachete, atunci acestea pot include și mâncăruri gătite sau diferite produse alimentare ambalate, dar și produse de uz casnic, precum lingurițe, vase, căni.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Ziua în care se fac pomeniri, înainte de Rusalii
Rugăciune pentru cei adormiți
Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au
fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
Citește și: Sărbători iunie 2023: Când este cruce roșie și cruce neagră în calendarul ortodox?
Surse: spynews.ro, doxologia.ro