Adrian Despot biografie: Drumul de la „Școala Vedetelor” la o carieră de succes cu trupa Vița de Vie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 mar 2024, 03:30

Adrian Despot

Sursa: https://www.facebook.com/adriandespot.VdV

Adrian Despot este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști din România și a supraviețuit incendiului din clubul Colectiv.

Deși i-a fost greu la începutul carierei, Adrian Despot a devenit unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică rock din România.

Cine este Adrian Despot?

Adrian Despot s-a născut în Felnac, Arad, pe 21 martie 1976 și este este compozitor, producător și estetician musical.

Acesta a absolvit secția de Pedagogie a Universității Naționale de Muzică din București, a fost absolvent SAE Institute (School of Audio Engineering)- Köln și este membru în Comisia de Specialitate a CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor interpreți).

Citește și: Vica Blochina, mărturisiri emoționante la 40 de întrebări cu Denise Rifai! “Nu mi-a spus niciodată că mă iubește, dar a avut mereu grijă de mine…”

Despre copilăria sa, artistul a povestit că îi plăcea să se joace cu cornetele: “La Arad era mania cu cornetele. Găsisem o clădire abandonată de vreo 2-3 etaje şi acolo ne jucam cu cornetele.

Era bestial, şi acum aș face lucrul ăsta”.

De asemenea, când era mic îi plăcea să mănânce micul dejun, iar mâncarea sa preferată era Doboșul și cârnații picanți.

“Mâncarea preferată din copilărie era micul dejun. Micul dejun însemna Doboș. Doboșul este un tort care se face: blat, ciocolată, blat ciocolată, blat ciocolată. Doboș cu cârnaţi. Cârnaţi din ăia picanți de Arad, gen semi-ungurești. Şi cu suc de soc.

Sucul de soc care era cu atât mai bun cu cât începea să fermenteze puţin. Atunci era în cea mai bună formă a lui”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum a devenit cunoscut Adrian Despot?

În anul 1996, acesta a participat la un show de televiziune care a făcut mare audiență pe acea vreme la TVR, "Școala Vedetelor". La finalul aceluiași an a fost cooptat în trupa de rock Vița de Vie, fondată de către Sorin Tănase și Sorin Dănescu. Trupa a semnat un contract cu Zone Records, și astfel a apărut pe piață primul album, „Rahova”.

Trupa a lansat de-a lungul timpului albume precum: Rahova (1997), Fenomental (1999), Exxtra (2001), Doi (2002), 9704 (2004), Egon (2007), FETISH (2010), Acustic (2013).

De asemenea au primit premii importante precum: Premiul pentru debut (1998- Rahova), Premiul pentru cea mai bună trupă rock și cea mai bună piesă rock (2000-Fenomental/Basul și cu toba mare) și Premiul pentru cel mai bun album de rock alternativ (2001- Exxtra). Tot în 2001, Adrian a ales să a colaboreze cu Paraziții, pentru melodia "Shoot Yourself". În anul 2002, Vița de Vie a lansat VdVmusic, propriul studio audio/video și devine o formație independentă, începând astfel, să își producă singură albumele și videoclipurile.

Citește și: Vica Blochina, invitată duminică la ”40 de întrebări cu Denise Rifai”

Adrian Despot a supraviețuit incendiului din Colectiv

Aproape 500 de tineri s-au adunat într-un club din centrul Bucureștiului, denumit Colectiv, pentru un concert: lansarea ultimului album Goodbye to Gravity. O seară de vineri liniștită ce nu părea să anunțe dezastrul ce avea să zguduie România.

Atunci când incendiul a izbucnit, Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie, se afla în clubul Colectiv.

Din fericire acesta a scăpat cu viață și chiar a reușit să scoată mai multe persoane din club. Atunci când primul cameraman a ajuns la locul faptei, Despot i-a cerut – ce-i drept, urlând la el, dar în nebunia de atunci e de înțeles – să lase camera de luat vederi și să ajute.

Datorită demisiei din data de 4 noiembrie 2015 a Guvernului condus de premierul Victor Ponta în urma protestelor generate de această tragedie, Despot a fost unul dintre cei convocați de președintele Klaus Iohannis în calitate de „reprezentant al societății civile și al protestatarilor” la Palatul Cotroceni cu ocazia întrunirilor necesare pentru formarea unui nou Guvern. Ulterior a declarat că regretă că a participat la această întrunire.

Sursă: europafm.ro