O dronă controlată de inteligența artificială „i-a luat viața” operatorului său. Explicațiile venite din partea experților

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 02 mar 2024, 05:15

Forțele aeriene americane au negat efectuarea simulării

Sursa: Pexels.com

O dronă controlată de inteligență artificială a „ucis” operatorul care o controla. Totul s-a întâmplat în timpul unui test, iar rezultatele i-au uimit pe cei care au luat parte.

O dronă aeriană, care a fost controlată de inteligența artificială, și-a „ucis” operatorul, pentru a nu-i da voie să intervină în încercările sale de a-și duce misiunea la bun sfârșit.

O dronă aeriană, controlată de inteligența artificială, și-a „ucis” operatorul

În timpul unui exercițiu, o dronă aeriană, controlată de forțele aeriene americane, și-a „ucis” un operator, pentru ca acesta să nu o încurce din a-și duce planul la îndeplinire.

Testul organizat a fost unul virtual și, cel mai important, nicio persoană reală nu a fost ucisă.

Cu toate acestea, forțele aeriene americane au negat efectuarea simulării, după ce un colonel a declarat că drona controlată prin inteligența artificială a folosit „strategii neașteptate, pentru a-și atinge scopul”.

Potrivit colonelului, în testul stimulat, drona a fost sfătuită să distrugă toate sistemele de apărare aeriană ale inamicilor, dar drona l-a ucis pe operator, atacând, de asemenea, pe oricine îndrăznea să intervină asupra ordinului.

Citește și: Un nou ajutor militar de aproape 3 MILIARDE de dolari pentru Ucraina!

„ Sistemul a început să-și dea seama că, deși a identificat amenințarea, uneori operatorul uman îi spunea să nu omoare acea amenințare, dar și-a obținut punctele ucigând acea amenințare.

Deci, ce a făcut? L-a ucis pe operator. L-a ucis pe operator pentru că acea persoană îl împiedica să-și îndeplinească obiectivul”, a precizat Hamilton, eful de testare și operațiuni de inteligență artificială din cadrul forțelor aeriene americane, conform The Guardian.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Inteligența artificială, pusă sub semnul întrebării

Hamilton, pilot de teste, susține că a atras atenția în ceea ce privește încrederea ce ar trebui acordată inteligenței artificiale, iar testul a demonstrat, foarte clar, că „nu poți avea o conversație despre inteligența artificială,

inteligență, învățare automată, autonomie dacă nu vei vorbi despre etică și inteligență artificială”.

În cadrul unei intervenții pentru Insider, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene americane a negat existența acestei simulări: „Departamentul Forțelor Aeriene nu a efectuat nicio astfel de simulare de drone cu inteligență artificială și rămâne angajat în utilizarea etică și responsabilă a tehnologiei de inteligență artificială. Se pare că toate comentariile colonelului au fost scoase din context și s-au dorit a fi anecdotice”.

Citește și: SUA evaluează piloții din Ucraina pentru Avioane de vanatoare F-16!

Mai mult decât atât, armata Statelor Unite ale Americii se bazează foarte mult pe inteligența artificială, folosind-o, de curând, pentru a controla un avion de luptă F-16.

„Inteligența artificială nu este un lucru plăcut de avut, inteligența artificială nu este un moft, inteligența artificială schimbă pentru totdeauna societatea noastră și armata noastră”, a mai precizat Hamilton.