Varicela (sau vărsatul de vânt) este o afecțiune extrem de contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian (un tip de virus herpes). În cele mai multe cazuri, varicela este o boală ușoară, caracterizată prin erupție cutanată, mâncărime, bășicuțe cu lichid (acestea se usucă și devin cruste). Deși simptomele sunt supărătoare, majoritatea pacienților se recuperează în 1-2 săptămâni (2). Varicela nu este o afecțiune care pune viața în pericol, dar pot apărea complicații, mai ales la bebeluși, adulți și persoane care au un sistem imunitar slăbit (1). De obicei, varicela începe pe față și apoi se răspândește pe întreg corpul. Poți afla mai multe detalii despre varicelă aici.
Cum se răspândește varicela
Virusul varicelei se transmite prin aer de către persoanele infectate (atunci când acestea strănută sau tușesc) și prin atingerea bășicuțelor create, apoi prin atingerea obiectelor/suprafețelor sau a altor persoane. Boala începe la 10-21 de zile după ce persoana a fost expusă virusului. În cele mai multe cazuri, declanșarea bolii nu înseamnă că persoana este protejată pe tot parcursul vieții. Acelasi virus poate provoca zona zoster. In unele cazuri, o persoana se poate imbolnavi de varicela fie de la o persoana care are deja varicela, fie de la una care are zona zoster.
Cauzele varicelei
Varicela este cauzată de infecția cu virusul varicelo-zosterian, un virus extrem de contagios care aparține familiei de herpesvirusuri (aceeași familie include, de asemenea, tipurile de virus herpes simplex 1 și 2, virusul Epstein-Barr și altele, există peste 100 de virusuri cunoscute în familia herpesvirusurilor). Cele mai multe virusuri afectează pielea, mucoasele, nervii și țesuturile.
Riscurile de a contracta varicelă și de a dezvolta complicații sunt mai mari la o persoană cu un sistem imunitar slăbit. Un sistem imunitar slăbit presupune:
- administrarea anumitor tratamente (chimioterapie sau radioterapie);
- cancer;
- afecțiuni cronice precum lupus, artrita reumatoidă, diabet, insuficiență cardiacă, renală sau hepatică.
Simptomele varicelei
Varicela este cea mai frecventă boală a copilăriei. Unele persoane vaccinate împotriva varicelei pot dezvolta boala, la fel și persoanele care nu sunt vaccinate sau cele care au sistemul imunitar compromis, dar simptomele sunt mai puțin severe în cazul celor vaccinate.
Copiilor le este adesea greu să nu zgârie bășicuțele formate, iar acest lucru poate provoca infectarea cutanată. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui consultat medicul pediatru, deoarece ar putea fi nevoie de antibiotice.
Etapele varicelei
Sunt mai multe etape ale dezvoltării varicelei. Înainte de apariția erupției cutanate, pot exista:
- oboseală sau o stare generală de rău;
- febră care durează 3-5 zile (mai mică de 39 °C);
- pierderea poftei de mâncare;
- dureri musculare sau articulare;
- simptome asemănătoare răcelii (tuse, rinoree); cefalee.
După aceste simptome, varicela se manifestă prin:
- o erupție cutanată pe față, corp sau în interiorul gurii (poate apărea și pe pleoape sau pe organele genitale). Severitatea erupției cutanate poate varia.
- erupția cutanată se va dezvolta în bășicuțe umplute cu lichid. Deoarece pot exista multe bășicuțe,
- unele se vindecă mai devreme decât altele.
- unele bășicuțe devin cruste care vor dispărea după aproximativ o săptămână (2).
Cât durează recuperarea
Dacă nu există complicații:
- la adulți infecția se manifestă 3-7 zile;
- la copii infecția se manifestă 5-10 zile.
Adolescenții și adulții sunt mai predispuși la complicații decât copiii.
Tratarea varicelei
În cazul în care un copil are varicelă, nu trebuie administrată aspirină (acid acetilsalicilic) sau orice produse care conțin aspirină. Administrarea aspirinei crește riscul de a dezvolta sindromul Reye (o boală severă care poate afecta ficatul și creierul). Febra copilului poate fi ameliorată cu acetaminofen (1).
Aciclovirul este un medicament antiviral care tratează varicela. Medicamentul își face efectul foarte bine dacă este administrat în termen de 24 de ore de la apariția simptomelor. Reduce severitatea simptomelor, dar nu vindecă boala.
De asemenea, trebuie evitată deshidratarea, de aceea este important consumul de lichide, mai ales apă. Deshidratarea este considerată o complicație a varicelei.
Senzația de mâncărime cutanată se poate ameliora prin diverse produse preparate în farmacie, unguente topice. Prevenirea zgârieturilor pielii se poate face prin:
- păstrarea unghiilor curate și tăiate la timp;
- purtarea unor mănuși pe perioada nopții pentru ca zgârieturile să nu lezele bășicuțele;
- purtarea de îmbrăcăminte lejeră.
Complicațiile varicelei
Unele persoane nevaccinate care dezvoltă varicela pot avea simptome mai severe. Adulții sunt mai susceptibili la complicații decât copiii, dar chiar și la adulți, complicațiile sunt rare. De asemenea, femeile însărcinate și bebelușii cu vârsta de până la 4 săptămâni, precum și cei cu sistem imunitar slăbit sunt mai predispuși să dezvolte complicații. Iată complicațiile care pot apărea:
- infecție: dacă pielea din jurul bășicuțelor se înroșește, este posibil să existe o infecție bacteriană cutanată.
- probleme respiratorii: dacă acestea apar, există riscul ca pacientul să dezvolte pneumonie.
- encefalită: persoana cu varicelă poate dezvolta o inflamație a creierului care se manifestă prin confuzie, somnolență, schimbări de personalitate, convulsii.
- sindromul Reye: în cazuri rare, copiii și adolescenții pot dezvolta inflamarea ficatului și a creierului.
- sângerare: ar putea apărea rupturi ale vaselor de sânge și se poate ajunge la hemoragie.
- sepsis: în cazuri rare, pacientul poate suferi o infecție în sânge și ulterior se poate ajunge la sepsis, o condiție medicală care poate pune viața în pericol (3).
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
1. New West Physicians, „Everything you need to know about chickenpox”: https://www.nwphysicians.com/everything-you-need-to-know-about-chickenpox-2/
2. Medical News Today, „What you need to know about chickenpox”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/239450
3. Piedmont, „6 things you need to know about chickenpox”: https://www.piedmont.org/living-better/6-things-you-need-to-know-about-chickenpox