Grevă profesori 9 iunie 2023: Se întorc sau nu elevii la școală?

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 08 mar 2024, 02:55

Greva profesorilor continuă vineri, 9 iunie 2023

Sursa: Facebook Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Grevă profesori 9 iunie 2023? Greva profesorilor continuă vineri, atunci când sindicatele din educație anunță un nou protest masiv în Capitală.

Greva profesorilor continuă vineri, 9 iunie 2023. Sindicatele din Educație au anunțat un nou protest în Capitală la care sunt așteptați 20.000 de profesori și angajați din Învățământ. 

Greva profesorilor continuă și vineri, 9 iunie 2023

Sindicatele din Educație continuă greva și vor protesta vineri în Capitală, acolo unde sunt așteptați 20.000 de profesori și angajați din Învățământ. 

Protestul va începe în jurul orei 11:00 în Piața Victoriei, iar la ora 12:30 manifestanții vor pleca din fața Guvernului spre Palatul Cotroceni unde ar trebui să ajungă în jurul orei 15:00, potrivit programului trimis Primăriei Capitalei. Acțiunea de protest se va desfășura între orele 11 și 15. 

Guvernul a anunțat miercuri că va adopta un memorandum privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării.

Ligia Deca a susținut că anunțul Executivului „ar trebui să ducă la o încetare a grevei”. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ce salariu are un profesor în România? Veniturile obținute lunar de angajații din învățământ

Greva profesorilor poate afecta examenele naționale

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că deocamdată calendarul examenelor naționale rămâne neschimbat, însă probele de competențe de la bacalaureat 2023, care ar trebui să înceapă luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului, dacă greva se va prelungi. 

Liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar „Muntenia” din Argeş, Adrian Voica, a afirmat că Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie anunţat de Guvern este doar o promisiune şi nu există nicio garanţie că acesta va fi şi respectat. El a mai precizat că există riscul ca această grevă să se radicalizeze, precizând că pericolul este uriaş deoarece profesorii vor refuza să se mai prezinte la vreun examen.

„Vreau să vă transmit mesajul pe care l-am primit de la majoritatea colegilor din judeţ şi din ţară, că este doar o simplă promisiune chiar dacă va fi publicat în Monitorul Oficial neîncrederea colegilor este majoră deoarece argumentul logic a fost acela că guvernele din România nu au respectat prevederile legilor organice şi ale legilor speciale. Prin urmare, memorandumul rămâne doar o promisiune de viitor care nu are o bază şi o garanţie că va fi şi respectat”,

a declarat Adrian Voica, potrivit news.ro.

Citește și: Încheierea mediilor în 2023: Se modifică numărul de note pe care un elev trebuie să îl aibă! Decizia de ultimă oră a Ministerului Educației

Această grevă se va radicaliza, iar pericolul este uriaş. Vor refuza efectiv să se mai prezinte la vreun examen sau la vreo acţiune pe care ministerul o va organiza pentru clasele de sfârşit de ciclu” a mai spus liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar „Muntenia” din Argeş.