Ministerul Muncii a anunțat ce categorii de angajați la stat vor primi o mărire salarială începând cu prima zi a lunii iunie, iar pentru unele categorii, această decizie a fost luată pentru a evita o posibilă grevă asemănătoare cu cea a cadrelor didactice.
Salarii mai mari pentru o serie de bugetari
Ministerul Muncii a publicat pe site-ul oficial proiectul de ordonanță de urgență ce privește majorarea salariilor unor anumite categorii de angajați din domeniul public. Persoanele ce vor beneficia de această mărire salarială vor face parte din personalul din sectorul de sănătate, dar și din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele și îngrijitoarele ce nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de medici sau asistenți medicali, vor avea parte de o mărire a salariului pentru a evita dezechilibrele de natură salarială din acest sector.
Aproximativ 8.000 de angajații din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională vor avea parte de majorări ale salariului deoarece „se urmărește eliminarea inechităților salariale, având în vedere că pentru o parte a personalului din Anexa nr.
VI a fost deja atins nivelul soldelor și salariilor de funcție prevăzut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022”.Potrivit comunicatului de presă pe care Ministerul Muncii l-a publicat pe site-ul oficial, aceste măsuri au fost luate în contextul în care printre priorităţile Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale se numără şi modernizarea sistemului de salarizare în sectorul public, pentru a evita inechităţile salariale, dar și pentru a putea dezvolta altă lege a salarizării.
Pentru a fi pus în aplicare, proiectul de ordonanță de urgență trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Ce români ar putea să primească lunar suma de 2.000 de lei
Familiile din România vor avea parte de ajutor din partea statului, urmând astfel să primească un salariu minim pe economie, în plus, lunar, indiferent de suma veniturilor pe care le au. Asta își dorește un nou proiect de lege ce a fost înregistrat în Parlament, special pentru familiile cu trei sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani.
În funcție de numărul de copii pe care o familie îl are, aceasta va primi sume diferite de bani:
- echivalentul unui salariu minim pe economie pentru trei copii;
-
1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii;
-
două salarii minime nete pentru cinci copii;
-
2,5 salarii minime nete pentru șase sau mai mulți copii.
Pentru ca această sumă de bani să fie primită de respectivele familii, acestea trebuie să îndeplinească anumite criterii, printre care să realizeze venituri impozabile, din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora. Un alt criteriu important pentru a primii acest ajutor este ca ambii părinți sau întreținătorii trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, iar copiii aflați în îngrijire să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani.
Surse: mmuncii.ro, antena3.ro