Cele 20 de țări care utilizează moneda euro au intrat într-o ușoară recesiune la începutul anului, în condițiile în care inflația ridicată a descurajat cheltuielile de consum, iar guvernele au strâns coarda. În primele trei luni ale anului, producția economică din zona euro a scăzut cu 0,1% față de trimestrul precedent, potrivit datelor oficiale revizuite publicate joi. În al patrulea trimestru din 2022, producția a scăzut, de asemenea, cu 0,1%, arată cifrele.
O recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre consecutive de contracție economică. Cu toate acestea, economia europeană în sens larg a evitat recesiunea. În întreaga Uniune Europeană, produsul intern brut a crescut cu 0,1% în primul trimestru, după ce a scăzut cu 0,2% la sfârșitul anului trecut.
Inflatia si consumul
Comentând datele din zona euro, Andrew Kenningham, economist-șef pentru Europa la Capital Economics, a declarat că consumul gospodăriilor a fost "lovit puternic" de prețurile ridicate și de creșterea ratelor dobânzilor.
Dar ar fi putut fi mai rău, având în vedere amploarea "șocului" suferit de venituri odată ce acestea sunt ajustate la inflație, potrivit unui tweet al lui Frederik Ducrozet, șeful departamentului de cercetare macroeconomică de la Pictet Wealth Management.
Inflația în zona euro a sărit anul trecut, când invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la energie. Deși se atenuează, aceasta rămâne ridicată, prețurile globale de consum în luna mai fiind cu 6,1% mai mari decât în urmă cu un an. O scădere bruscă a cheltuielilor publice a fost un alt factor cheie al declinului PIB-ului de la începutul acestui an.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Economia americană este în frunte
Atât zona euro, cât și întreaga UE sunt acum în urma economiei SUA. PIB-ul de peste Atlantic a crescut cu 0,3% în primul trimestru, după o creștere de 0,6% la sfârșitul anului trecut, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Pe o bază anualizată, favorizată în Statele Unite, economia sa a crescut cu 1,3% în perioada ianuarie-martie, comparativ cu trimestrul precedent.
Estimările oficiale anterioare privind producția economică a zonei euro indicau o ușoară creștere în primul trimestru.
Revizuirea în scădere de joi s-a datorat în principal revizuirii în scădere pentru Germania, cea mai mare economie europeană, și Irlanda, a precizat Claus Vistesen, economist-șef pentru zona euro la Pantheon Macroeconomics.
PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,3% în primele trei luni ale anului 2023, față de o estimare anterioară de creștere zero, în condițiile în care șocul prețurilor la energie de anul trecut și-a pus amprenta asupra cheltuielilor de consum.
Dovezile unei recesiuni în zona euro vor complica sarcina Băncii Centrale Europene atunci când aceasta se va reuni săptămâna viitoare pentru a stabili ratele dobânzilor. Inflația este în continuare de peste trei ori mai mare decât ținta băncii, dar creșterea în continuare a ratelor pentru a o reduce ar putea afecta economia.
"Credem că PIB-ul este posibil să se contracte din nou în [al doilea trimestru], deoarece efectele înăspririi politicii monetare continuă să se resimtă", a declarat Kenningham de la Capital Economics într-o notă de cercetare.
Citește și: Inflația în Europa: Cauze, Efecte și Perspective
Citește și: Inegalitatea veniturilor crește, lumea studiaza problema si solutii!
Citește și: Germania a alunecat în recesiune și ar trebui să fim îngrijorati!