Greva profesorilor continuă luni, 12 iunie 2023, atunci când ar fi trebuit să aibă loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Majoritatea profesorilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național, a declarat vineri liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.
UPDATE. Greva profesorilor continuă și luni, 12 iunie 2023. După discuțiile de la Guvern, de duminică, sindicatele au anunțat că profesorii nu se vor întoarce în bănci până când ultima ofertă a Guvernului nu va fi scrisă negru pe alb, prin ordonanță de urgență.
Greva profesorilor continuă
Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor a declarat vineri, pentru HotNews.ro că „ la acest moment peste 70% din corpul profesoral continuă greva, iar majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național”.
Acesta a mai spus că greva continuă atât timp cât nu va fi prevăzut într-un act normativ, respectiv într-o ordonanță de urgență, principiul de la care va porni grila de salarizare în viitoarea lege a salarizării, iar majorările nu vor fi aplicate integral, și nu eșalonat.
„Colegii sunt hotărâți să continue greva. Peste 70% din corpul profesoral este în grevă. Va fi foarte urât în situația în care Guvernul nu înțelege nimic, pentru că starea de furie, de frustrare și de nemulțumire este maximă. În momentul de față, majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național. Asta este realitatea. Refuză categoric să participe la așa ceva. Cu grevă sau fără grevă, este poziția lor, dacă nu se rezolvă nimic”, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” pentru sursa mai sus citată.
Examenele orale de la Bacalaureat 2023 se echivalează cu mediile din timpul liceului
Probele de competențe de la Bacalaureat 2023- care fuseseră deja amânate și care ar fi urmat să înceapă din 14 iunie- nu se mai țin și vor fi echivalate cu mediile anuale din timpul liceului, ca urmare a grevei profesorilor, conform unui
proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației. De asemenea, evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a nu se mai organizează.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022- 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”,
se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pus în dezbatere publică.
Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.