Vouchere energie: Voucherele pentru plata facturilor nu vor mai fi acordate. Peste patru milioane de români vor rămâne fără ajutorul de 1.400 de lei

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 10 iun 2023, 11:26

Voucherele au o valoare de 1.400 de lei, iar banii sunt acordați în două tranșe, fiecare fiind în valoare de 700 de lei

Sursa: shutterstock

Vouchere energie: Uniunea Europeană a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care, voucherele pentru plata facturilor nu vor mai fi acordate.

Vouchere energie: Comisia Europeană nu mai vrea că România să acorde ajutoare financiare persoanelor vulnerabile, motiv pentru care, cei aflați în această categorie nu vor mai primi voucherele de energie, prin intermediul cărora plăteau facturile.

Vouchere energie: Nu se vor mai acorda vouchere pentru plata facturilor

Începând cu anul 2024, românii care se încadrează în categoriile vulnerabile nu vor mai primi vouchere de energie, în urma deciziei luate de Comisia Europeană.

Informația a fost confirmată de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru observatornews.ro.

Citește și: Voucherul de 2.000 de lei va fi majorat cu 50%. Anunțul făcut de Marcel Boloș

Voucherele au o valoare de 1.400 de lei, iar banii sunt acordați în două tranșe, fiecare fiind în valoare de 700 de lei. Prima tranșă de bani a fost încărcată în luna februarie, urmând ca cea de-a doua să fie încărcată în toamnă.

Românii care pot primi, din partea Guvernului, suma de 10.000 de lei

Persoanele cu venituri reduse pot obține, din partea Guvernului, suma de 10.000 de lei, sub forma unei finanțări, pentru a putea să se racordeze la rețeaua de apă și la cea de canalizare. Suma de aproximativ 2.000 de euro va fi acordată prin intermediul programului Prima Conectare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a putea beneficia de această sumă, persoanele care doresc banii trebuie să aibă un venit net lunar mai mic de 3.000 de lei  și trebuie să aibă domiciliul într-o gospodărie care nu este branșată la sistemul public de canalizare sau de alimentare

cu apă.

De asemenea, persoanele eligibile trebuie să își dea acordul în ceea ce privește participarea în cadrul programului Prima Conectare. Suma trebuie să fie solicitată doar prin intermediul operatorilor de apă și de canalizare, iar suma maximă ce se poate oferi este de 9.350 de lei, potrivit Administrației Fondurilor de Mediu.

Citește și: Vouchere pentru mama 2023: S-au făcut plățile pentru programul „Sprijin pentru nou-născuți”

Programul Prima Conectare a ajuns la cea de-a doua rundă de finanțare din anul curent, termenul limită fiind data de 26 iunie, ora 23:59, în limita bugetului care a fost alocat pentru acest proiect.

„În cadrul programului se acordă finanțare pentru realizarea țintelor cuprinse în Investiția 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și/ sau canalizare.

Existente din cadrul Componentei C1: Managementul Apei și contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată. Și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene”, anunță AFM.