Mult așteptatul efort al Ucrainei de a elibera teritoriul deținut de Rusia poate că a avut un început lent, dar țara își planifică deja viitorul după război și apelează la ajutorul investitorilor privați.
Peste 400 de companii globale au promis miercuri sprijin pentru reconstrucția economiei distruse de război în cadrul Conferinței pentru redresarea Ucrainei de la Londra. Citi, Sanofi (SNY) și Philips se numără printre firmele care au aderat la Ukraine Business Compact, semnalându-și intenția de a stimula investițiile în țară.
Guvernul britanic a stabilit, de asemenea, un pachet de sprijin pentru Ucraina, care include 3 miliarde de dolari de noi garanții pentru deblocarea împrumuturilor Băncii Mondiale și 240 de milioane de lire sterline (305 milioane de dolari) de asistență bilaterală.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în cadrul conferinței că Statele Unite vor trimite Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de 1,3 miliarde de dolari pentru "revizuirea rețelei sale energetice" și modernizarea altor infrastructuri critice.
Ucraina se confruntă cu o provocare enormă în ceea ce privește strângerea de fonduri, o provocare pe care guvernele și instituțiile financiare de dezvoltare nu o vor putea îndeplini fără ajutorul investitorilor privați. Banca Mondială a estimat în martie că, la un an de la începerea războiului, costul reconstrucției țării se ridică la 411 miliarde de dolari- o cifră uriașă care va crește pe măsură ce conflictul se prelungește.
Pentru a contribui la acoperirea acestei nevoi, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a apelat la BlackRock (BLK) și JPMorgan pentru a oferi consultanță cu privire la Fondul de dezvoltare a Ucrainei, un vehicul care urmărește să mobilizeze capital din partea investitorilor din sectorul public și privat pentru reconstrucția economiei ucrainene.
Investitorii privați văd o "oportunitate extraordinară" de a investi în viitorul postbelic al Ucrainei, potrivit lui Stefan Weiler, șeful piețelor de capital de împrumut pentru Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa de la JPMorgan.
Weiler, care a călătorit la Kiev în februarie, a declarat pentru CNN că a fost impresionat de cât de "orientat spre viitor" este guvernul în pregătirea pentru perioada postbelică.
Fondul de dezvoltare a Ucrainei se află încă în faza de planificare și nu se preconizează că va fi lansat până la încheierea conflictului. Dar se va confrunta cu un test crucial miercuri, când va solicita sprijin din partea guvernelor și a investitorilor prezenți la conferința de la Londra.
Este o oportunitate de a "socializa" ideea fondului și misiunea sa, care este de a "atrage cât mai mult capital din sectorul privat în reconstrucția Ucrainei", a declarat Brandon Hall, codirector al diviziei de consultanță pe piețele financiare a BlackRock.
Atragerea de investiții private
Fondul de dezvoltare a Ucrainei urmărește să strângă așa-numitul capital de concesiune de la guverne și de la băncile de dezvoltare, iar apoi să îl folosească pentru a atrage investiții private.
Capitalul concesionar este furnizat în condiții mai favorabile și poate include datorii emise la rate ale dobânzii sub nivelul pieței sau capitaluri proprii de la investitori care solicită randamente mai mici."Ideea aici este că se poate mări acest capital concesionar inițial cu câteva ordine de mărime și, astfel, se poate crește puterea de foc a fondului pentru a investi în diverse sectoare ale economiei", a declarat Hall.
Guvernul ucrainean a identificat cinci industrii către care vor fi direcționate investițiile inițiale ale fondului: infrastructură, energie, producție, agricultură și tehnologia informației.
"Vom fi capabili să oferim proiecte interesante în care să investim... Vrem să vină parteneri globali care să ne ofere investiții mari", a declarat Zelensky într-o declarație despre fond luna trecută.
Vorbind miercuri la Londra, el a adăugat: "La această conferință, trebuie să trecem de la viziune la acorduri și de la acorduri la proiecte reale".
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Fonduri internaționale
Premierul britanic Rishi Sunak a prezentat, de asemenea, un cadru de "asigurare împotriva riscurilor de război", susținut de țările din Grupul celor Șapte, care va contribui la limitarea pierderilor potențiale cu care se confruntă investitorii privați în Ucraina.
"Acesta este un pas uriaș pentru a-i ajuta pe asigurători să subscrie investiții în Ucraina, eliminând una dintre cele mai mari bariere și oferindu-le investitorilor încrederea de care au nevoie pentru a acționa", a declarat Sunak într-un discurs rostit în cadrul conferinței.
Investitorii din sectorul public și privat desfășoară deja capital în această țară, chiar dacă sfârșitul războiului poate fi încă departe.
Horizon Capital, o firmă americană de capital privat, a obținut sprijinul unei duzini de instituții importante de finanțare a dezvoltării pentru fondurile sale care investesc în companii ucrainene din domeniul tehnologiei și în cele orientate spre export.
Fondul de creștere al Horizon, în valoare de 254 de milioane de dolari, care a fost închis pentru contribuțiile inițiale în aprilie, a fost, la momentul respectiv, cel mai mare fond axat pe Ucraina înființat de când Rusia a lansat o invazie la scară largă a vecinului său, potrivit directorului general al firmei, Lenna Koszarny.
Marți, brațul executiv al Uniunii Europene a înaintat o propunere pentru un pachet de sprijin de până la 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) pentru Ucraina.
Facilitatea ar urma să fie finanțată cu granturi de la bugetul UE, împrumuturi obținute pe piețele de capital și venituri din activele rusești înghețate, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În aprilie, UE a estimat că aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele aparținând băncii centrale a Rusiei au fost înghețate în țările G7. Von der Leyen a declarat că Comisia va face o propunere privind exploatarea acestor active înainte de sfârșitul verii.
Între timp, Națiunile Unite intenționează să mobilizeze 300 de milioane de dolari pentru un fond de redresare comunitară pentru a restabili locuințele și infrastructura critică și pentru a sprijini întreprinderile locale din Ucraina.
Citește și: El Niño s-a întors: Este timpul să ne îngrijorăm
Citește și: Prețurile europene la gaze cresc din nou! Se inrautateste criza sau?
Citește și: Tehnologia 5G- Aspecte economice si piata acestei retele