Parlamentarii votează, luni, eliminarea pensiilor speciale

Autor: Cristina Mocanu

Luni, 26 iunie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc  pentru a vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Sursa: pexels.com

Luni, 26 iunie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc  pentru a vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Reprezentanții Camerei Deputaților și a Senatului României vor vota pentru eliminarea pensiilor speciale.

Luni se votează eliminarea pensiilor speciale

Parlamentarii se întâlnesc luni, 26 iunie,  într-o ședință comună programată să înceapă de la ora 14:00, pentru a vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, cunoscute și ca pensii de serviciu.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței se află eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Proiectul care urmează să fie dezbătut, vine în modificarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților şi senatorilor, în sensul abrogării dreptului la indemnizația pentru limita de vârstă de care beneficiază deputații şi senatorii. La ședința comună urmează să ia parte şi președintele social-democraților, premierul Marcel Ciolacu.

Conform programului oficial anunțat de PNL, de la ora 8.00, președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, secretarul general, vicepreședintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, prim-vicepreședinții PNL, miniștri şi secretari de stat ai PNL participă la o ședință de coordonare a activității politice şi guvernamentale.

Apoi, de la ora 11.00, se reunește Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL.

Inițiatorul proiectului, Alfred Simonis, deputat PSD, a declarat că ar urma să fie făcută astfel: „o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate”.

Citește și: Românii care beneficiază de vouchere în valoare de 2.500 de lei! Gabriela Firea a făcut anunțul: „Vrem să ajutăm”

Ce mai prevede proiectul?

Proiectul ar urma „să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul distributivității”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În expunerea de motive a proiectului legislativ apare că: „Dorim o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”.

Tot în acest document este specificat că: „Totodată având în vedere situație de criză prin care trece ţara noastră ca urmare a efectelor economice post-pandemie, dar şi a conflictului din Ucraina cu consecințe economice majore şi asupra ţării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate şi respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populaţiei în instituţiile publice în general şi în instituţia parlamentului, în special”.

Citește și: Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Reducere de 13 ani”

„Prezenta inițiativă legislativă constituie un pas în vederea asigurării echității între cetățeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizațiile speciale ale parlamentarilor. Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se va înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plata unor sume consistente”, mai apare în document.

Reprezentanții USR au transmis săptămâna trecută că partidele din coaliția de guvernare, PSD și PNL, ar trebui să voteze „proiectul original” de eliminare a pensiilor parlamentarilor, nu un proiect „copy-paste depus ipocrit după 13 luni”, făcând referire la proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale depus în luna mai 2022, imediat după ce parlamentarii și-au recăpătat privilegiile în urma unei decizii a CCR.

Sursă: libertatea.ro